Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen.

Raabi'a al-'Adawiyya

 Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam.

 

 

 

Totisesti kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille, ylistämme Häntä, ja pyydämme Hänen apuaan ja anteeksiantamustaan, ja pyydämme turvaa Allahilta omien sielujemme ja tekojemme pahaa vastaan. Häntä, joka on saanut Allahin johdatuksen, ei kukaan voi johtaa harhaan, ja häntä, jonka Allah on johtanut harhaan, ei kukaan voi johdattaa. Todistan, ettei ole muuta todellista jumalaa, joka on palvonnan arvoinen, kuin yksin Allah, ilman kumppania, ja todistan, että Muhammad on Hänen palvelijansa ja lähettiläänsä.

"Oi te, jotka uskotte! Olkaa hurskaita Allahille (tekemällä kaiken, mitä Hän on määrännyt ja pidättäytymällä kaikesta siitä, minkä Hän on kieltänyt), niin kuin teidän tulisi olla hurskaita. (Totelkaa Häntä, olkaa kiitollisia Hänelle, ja muistakaa Häntä aina), älkääkä kuolko kuin islamin tilassa [muslimeina (täydellisellä alistumisella Allahille)]." (Koraanin jakeen 3:102 merkityksen selitys)

"Oi ihmiskunta, olkaa hurskaita Herrallenne, joka loi teidät yhdestä henkilöstä (Aadam), josta Hän loi hänelle vaimon (Eeva). Heistä molemmista Hän loi lukuisia miehiä ja naisia. Olkaa hurskaita Allahille, jolta vaaditte keskinäisiä (oikeuksianne), älkääkä (katkaisko) kohdun (yhteyttä, sukulaisuus). Todellakin, Allah vartioi teitä lakkaamatta." (Koraanin jakeen 4:1 merkityksen selitys)

"Oi te, jotka uskotte! Olkaa hurskaita Allahille ja puhukaa (aina) totta. Hän ohjaa teitä oikeamielisiin hyviin tekoihin ja antaa teille teidän syntinne anteeksi. Hän, joka tottelee Allahia ja Hänen lähettilästään (SAAS), on jo saanut suuren voiton (hän pelastuu Helvetin tulelta ja hänet tullaan päästämään sisään Paratiisiin)." (Koraanin jakeiden 33:70–71 merkityksen selitys)

Ämmää bä'd (sen jälkeen) todellakin, kaikkein totuudenmukaisin puhe on Allahin puhe, se on Allahin Kirja, ja paras johdatus on Muhammadin (SAAS) johdatus. Kaikista asioista pahimpia ovat uudistukset (uskonnossa), ja jokainen uusi asia on bid'ä (uudistus), ja jokainen bid'ä on harhaanjohtamista, ja jokainen harhaanjohtaminen johtaa Helvettiin.

 

 

Seuraava kysymys ja vastaus koskien Raabi'a al-'Adawiyyaa on otettu internetsivustolta www.islam-qa.com.

Kysymys #5994:

Voitteko antaa minulle tiivistelmän muslimipyhimys Raabi'a al-'Adawiyyan elämästä ja hänen ihmeistään? Oliko hän hyvä muslimi aikaisina vuosinaan? Kuinka hänestä tuli askeetti?

Vastaus:

Kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille.
Raabi'a al-'Adawiyya oli askeetti ja nöyrä palvoja, kuten adh-Dhahabi sanoi kirjassa äs-Sijär (8/241). Adh-Dhahabi kertoi Abu Sa'id ibn al-A'raabin sanoneen: Mitä tulee Raabi'a al-'Adawiyyaan, ihmiset ovat välittäneet runsaasti viisautta häneltä. Sufyan, Shu'ba ja muut kertoivat hänen kuvauksiaan, jotka todistavat, että se, mitä on sanottu hänen uskomisestaan inkarnaatioon ja vapaiden sukupuolisuhteiden edistämisestä eivät ole totta.

Adh-Dhahabi sanoi: Tämä on liioittelua ja tietämättömyyttä. Ehkäpä ne, jotka liittävät tuon häneen, harrastavat itse irtosuhteita ja uskovat inkarnaatioon ja käyttävät häntä kannattaakseen omaa epäuskoaan, aivan kuten he väärinkäyttävät hädiithiä: "…Minä tulen olemaan hänen kuulonsa, jolla hän kuulee…"

Raabi'a al-'Adawiyyan osalta ei ole mitään kertomuksia ihmeistä. Hänestä on vain kertomuksia hänen asketismin ja viisauden sanoistaan, kuten kun hän sanoi Sufyan ath-Thawreelle: "Olet vain muutamia päiviä ja kun yksi päivä kuluu, osa sinusta on mennyt. Pian kun osa sinusta on mennyt, kaikki sinusta on mennyt. Tiedät tämän, joten käyttäydy sen mukaisesti."

Toinen esimerkki hänen sanomistaan asioista on: "Pyydän anteeksiantamusta Allahilta vilpittömyyden puutteelleni sanoessani 'Pyydän anteeksiantamusta Allahilta'."

'Abda bint Abi Shawwaal, joka oli yksi Allahin parhaista naispalvelijoista ja jolla oli tapana palvella Raabi'aa, sanoi: "Raabi'alla oli tapana rukoilla koko yö, ja juuri ennen aamunkoittoa hän otti pienet nokoset aamunkoittoon asti. Kun hän heräsi, aluksi kuulin hänen sanovan kauhistuneesti, 'Oi sieluni, kuinka kauan nukut? Kuinka kauan pidät nokosia? Pian tulet nukkumaan unen, josta et herää ennen Ylösnousemuksen päivää.'"

Hän ('Abda) sanoi: Tämä oli hänen elämäntapansa hänen kuolemaansa saakka.

Sanottiin, että hän eli 80 vuotta ja kuoli vuonna 180 AH.

Katso Shädhäraat-udh-Dhähäb (1/193) ja Sefät-us-Safwä (4/27).


Julkaistu perjantaina 1. muhärram-kuukautta 1428/19. tammikuuta 2007Imuroi tästä
Uskontoihin kutsujat