Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen.

Tämän maallisen elämän todellisuus!

 Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam.

 

 

 

Totisesti kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille, ylistämme Häntä, ja pyydämme Hänen apuaan ja anteeksiantamustaan, ja pyydämme turvaa Allahilta omien sielujemme ja tekojemme pahaa vastaan. Häntä, joka on saanut Allahin johdatuksen, ei kukaan voi johtaa harhaan, ja häntä, jonka Allah on johtanut harhaan, ei kukaan voi johdattaa. Todistan, ettei ole muuta todellista jumalaa, joka on palvonnan arvoinen, kuin yksin Allah, ilman kumppania, ja todistan, että Muhammad on Hänen palvelijansa ja lähettiläänsä.

"Oi te, jotka uskotte! Olkaa hurskaita Allahille (tekemällä kaiken, mitä Hän on määrännyt ja pidättäytymällä kaikesta siitä, minkä Hän on kieltänyt), niin kuin teidän tulisi olla hurskaita. (Totelkaa Häntä, olkaa kiitollisia Hänelle, ja muistakaa Häntä aina), älkääkä kuolko kuin islamin tilassa [muslimeina (täydellisellä alistumisella Allahille)]." (Koraanin jakeen 3:102 merkityksen selitys)

"Oi ihmiskunta, olkaa hurskaita Herrallenne, joka loi teidät yhdestä henkilöstä (Aadam), josta Hän loi hänelle vaimon (Eeva). Heistä molemmista Hän loi lukuisia miehiä ja naisia. Olkaa hurskaita Allahille, jolta vaaditte keskinäisiä (oikeuksianne), älkääkä (katkaisko) kohdun (yhteyttä, sukulaisuus). Todellakin, Allah vartioi teitä lakkaamatta." (Koraanin jakeen 4:1 merkityksen selitys)

"Oi te, jotka uskotte! Olkaa hurskaita Allahille ja puhukaa (aina) totta. Hän ohjaa teitä oikeamielisiin hyviin tekoihin ja antaa teille teidän syntinne anteeksi. Hän, joka tottelee Allahia ja Hänen lähettilästään (SAAS), on jo saanut suuren voiton (hän pelastuu Helvetin tulelta ja hänet tullaan päästämään sisään Paratiisiin)." (Koraanin jakeiden 33:70–71 merkityksen selitys)

Ämmää bä'd (sen jälkeen) todellakin, kaikkein totuudenmukaisin puhe on Allahin puhe, se on Allahin Kirja, ja paras johdatus on Muhammadin (SAAS) johdatus. Kaikista asioista pahimpia ovat uudistukset (uskonnossa), ja jokainen uusi asia on bid'ä (uudistus), ja jokainen bid'ä on harhaanjohtamista, ja jokainen harhaanjohtaminen johtaa Helvettiin.


Johdanto

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Totisesti Me olemme tehneet sen, mikä on maassa, koristukseksi sille, jotta Me saattaisimme koetella heitä (ihmiskuntaa), mitä tulee siihen kuka heistä on paras teoissa [eli ne, jotka tekevät hyviä tekoja täydellisimmällä tavalla, mikä tarkoittaa niiden (tekojen) tekemistä täysin Allahin vuoksi ja Profeetan (SAAS) laillisten tapojen mukaisesti]. Totisesti Me tulemme tekemään kaiken, mikä on siinä (maassa), autioksi kuivaksi maaksi (ilman mitään kasvillisuutta tai puita ja niin edelleen)." (Koraani 18:7-8)

"Tämän maailman nautinnot ovat lyhytaikaisia, ja useimmiten niitä seuraa suru. Elämä tarkoittaa vastuuta, matkaa, jossa muutos on jatkuvaa ja vaikeudet ovat säälimättömiä ankarassa hyökkäyksessään.

Et tule löytämään isää, vaimoa tai ystävää, jolla ei ole ongelmia. Allah on tahtonut tämän elämän olevan täytetty vastakohdilla: hyvä ja paha, oikeamielisyys ja turmeltuneisuus, onnellisuus ja kurjuus. Näin ollen hyvyys, oikeamielisyys ja onnellisuus ovat Paratiisille; paha, turmeltuneisuus ja kurjuus ovat Tulelle. Profeetta (SAAS) sanoi: "Tämä maailma on kirottu kaiken siinä olevan ohella näitä lukuun ottamatta: Allahin muistaminen, se, mitä seuraa siitä (hyvät teot ja kaikki, mitä Allah rakastaa), oppinut ja opiskelija."

Joten elä todellisuutesi mukaan, äläkä aina kuvittele mielessäsi ihanteellista elämää, sellaista, jossa ei ole huolia eikä uurastusta. Hyväksy elämä sellaisena kuin se on ja mukaudu sen mukaisesti kaikkiin olosuhteisiin. Et tule löytämään tästä elämästä sellaisia asioita kuin virheetöntä kumppania tai täydellistä tilannetta, koska virheettömyys ja täydellisyys ovat tälle elämälle vieraita ominaisuuksia. Meidän on välttämätöntä tehdä myönnytyksiä: ottaa se, mikä on helppoa, ja jättää se, mikä on vaikeaa; ja hyvin usein katsoa muiden vikoja ja virheitä läpi sormien.

Katso ympärillesi, oikealle ja vasemmalle. Etkö näe onnettomia ja huono-onnisia ihmisiä? Joka talossa on surua ja joka poskella vierii kyynel.

Kuinka monia koettelemuksia tapahtuu ja kuinka monet ihmiset kestävät kärsivällisinä? Et ole yksin vaikeuksissasi, jotka ovat vähäisiä verrattuna toisten vaikeuksiin. Kuinka moni sairas ihminen pysyy vuoteenomana kärsiessään sanoinkuvaamattomasta kivusta?

Kuinka moni ei ole nähnyt auringonvaloa vuosiin vankeutensa vuoksi ollen tietämätön kaikesta muusta, paitsi sellinsä neljästä nurkasta?

Kuinka moni mies ja nainen ovat menettäneet rakkaat lapsensa näiden nuoruuden kukoistuksessa?

Kuinka monet ihmiset ovat vaikeuksissa tai kärsimyksessä?

Etsi lohdutusta niistä, joiden tilanne on sinua pahempi. Tiedä, että tämä elämä on kuin vankila uskovalle, surun ja surullisuuden olinpaikka. Aamulla linnat ovat täynnä touhuavia asukkaita; sitten silmänräpäyksessä tapahtuu katastrofi ja ne ovat tyhjiä ja autioita. Elämä voi olla rauhallista, vartalo voi olla terve, omaisuutta voi olla runsaasti ja lapset ovat terveitä; silti vain muutaman päivän kuluessa köyhyys, kuolema, ero ja sairaus voivat kaikki syrjäyttää ne.

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Te asuitte niiden asumuksissa, jotka olivat tehneet vääryyttä itselleen, ja teille oli selvää, kuinka Me olimme kohdelleet heitä. Me olemme esittäneet (useita) vertauksia teille." (Koraani 14:45)

Sinun tulee mukautua kuten kokenut kameli, joka pystyy tarpeen vaatiessa polvistumaan kiven päälle. Sinun tulee myös verrata vaikeuksiasi ympärilläsi olevien ihmisten ja sinua ennen olleiden ihmisten vaikeuksiin. Sinun tulisi käsittää, että asiasi ovat hyvin heihin verrattuna, ja että sinua on ainoastaan pistetty pikkuruisilla vaikeuksilla. Joten ylistä Allahia Hänen ystävällisyydestään, ole kiitollinen siitä, mitä Hän on jättänyt sinulle, etsi hyvitystä siitä, minkä Hän on ottanut, ja etsi lohdutusta niistä, joita on kohdannut onnettomuus.

Sinulla on täydellinen esimerkki Profeetassa (SAAS). Kamelin sisälmykset laitettiin hänen päähänsä; hänen jalkansa vuosivat verta; hänen kasvonsa murtuivat; hänet ahdistettiin vuorisolaan, kunnes hänen oli pakko syödä puun lehtiä; hänet ajettiin ulos Mekasta; hänen etuhampaansa meni rikki taistelussa; hänen syytöntä vaimoaan syytettiin synnistä; seitsemänkymmentä hänen kumppaneistaan tapettiin; hänen poikansa ja useimmat hänen tyttäristään kuolivat hänen elinaikanaan; hän sitoi kiven vatsansa päälle vähentääkseen nälän vihlaisuja; ja hänen syytettiin olevan runoilija, taikuri, selvännäkijä, hullu ja valehtelija – kaikkia samaan aikaan. Kuitenkin Allah suojeli häntä näiden ankarien koetusten ja koettelemusten aikana. Profeetta Sakarias tapettiin, profeetta Johannes teurastettiin, profeetta Moosesta koeteltiin suurilla koettelemuksilla, profeetta Abraham heitettiin tuleen (olkoon rauha heidän kaikkien päällään), ja oikeamieliset imaamit seurasivat heitä tällä tiellä. 'Umar murhattiin, kuten myös 'Uthman ja 'Ali (RAA). Monia menneisyyden oppineita ruoskittiin, pantiin vankilaan tai kidutettiin. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Luuletteko, että tulette pääsemään sisään Paratiisiin ilman sellaisia (koettelemuksia), jotka tapahtuivat niille, jotka elivät ennen teitä? Heitä koeteltiin äärimmäisellä köyhyydellä ja vaikeilla sairauksilla ja heitä ravisteltiin niin…" (Koraani 2:214)" [Sheikki 'Aa‘id ibn 'Abdullah al-Qarnin kirjasta "Don't be sad" (Älä ole surullinen)]


Katastrofien viisaus ja koettelemusten tarkoitus!

Seuraavat kysymykset ja vastaukset on otettu internetsivustolta www.islam-qa.com.


Kysymys #22798:

Olen nuori nainen. Elin ennen onnellista elämää, vaikkakin epäislamilaista (paitsi, että minulla oli tapana rukoilla, paastota ja käyttää kohtuullista higääbiä). Sitten siitä lähtien kun menin naimisiin, aloin muuttua uskonnolliseksi, äl-hämdulillääh. Mutta tällöin ongelmani alkoivat. Ajattelen aina itsekseni, etten ollut niin paha elämässäni ennen avioliittoa (verrattuna toisiin ihmisiin, jotka ovat paljon epäuskonnollisempia), enkä ole tehnyt paljon syntejä. Joten miksi kaikki tämä tapahtuu minulle ja mikä on ratkaisu?

Vastaus:

Kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille. Olkoot siunaukset ja rauha Allahin lähettilään päällä, joka sanoi: "Allah on jakanut asenteenne teidän kesken, aivan kuten Hän on jakanut teidän elatuksenne. Allah antaa maallista mammonaa niille, joita Hän rakastaa, ja niille, joita Hän ei rakasta, mutta Hän antaa uskonnon vain niille, joita Hän rakastaa. Joten Allah rakastaa häntä, jolle on annettu uskonto…" (Ahmad, al-Albaani on luokitellut sen sahiihiksi äs-Silsilät-us-Sahiihässä, 714). Tähän hädiithiin perustuen sinun tulisi ylistää Allahia paljon tästä siunauksesta, jonka Hän on suonut sinulle antamalla sinulle kyvyn noudattaa Hänen uskontoaan. Huomaa, että koettelemukset ovat tämän maailman luonne, sillä tämä on koetusten ja koettelemusten maailma. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "…Me koettelemme teitä pahalla ja hyvällä, ja Meidän luoksemme te tulette palaamaan." (Koraani 21:35)

Jokaisen koettelemuksen edessä muslimin tulisi suhtautua siihen ollen varma, että Allah säätää hänelle vain sitä, mikä on hyvää hänen maallisissa ja uskonnollisissa asioissaan. Allahin lähettiläs (SAAS) sanoi: "Kuinka hieno uskovan asia onkaan, sillä kaikki hänen asiansa ovat hyviä, eikä tämä päde keneenkään muuhun paitsi uskovaan. Jos hänelle tapahtuu jotain hyvää, hän on siitä kiitollinen ja se on hyvä hänelle. Jos hänelle tapahtuu jotain pahaa, hän kestää sen kärsivällisesti ja se on hyvä hänelle." (Muslim)

Kaikki, mitä mainitsit kysymyksessäsi, kuuluu otsikon alle, että henkilöä koetellaan asioilla, joita yksikään ihminen ei haluaisi. Sinun tulee kestää se kärsivällisesti ja käsittää, että kaikki se tulee Allahilta, ja sen tarkoituksena on Hänen sinulle haluama hyvä.

Allahin käskyistä kiinni pitäminen ei ole sinulle tapahtuneiden koettelemusten aiheuttaja, koska yksi shärii'ässä mainituista asioista on se, että oikeamielisyys on yksi onnellisuuden aiheuttajista, ja että sen vastakohta on onnettomuuden aiheuttaja. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Jokainen, joka tekee oikeamielisiä tekoja - mies tai nainen - niin kauan kuin hän on tosi uskova, totisesti, hänelle Me annamme hyvän elämän (tässä maailmassa kunnioituksella, tyytyväisyydellä ja laillisella elatuksella)…" (Koraani 16:97)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "…Sitten hän, joka seuraa Minun Johdatustani, ei tule menemään harhaan eikä tule olemaan ahdingossa. Mutta jokainen, joka kääntyy pois Minun Muistutuksestani (ei usko tähän Koraaniin eikä toimi sen opetusten mukaan), totisesti hänelle on vaikeuksien elämä…" (Koraani 20:123-124)

Usko tuo todellista onnellisuutta sekä tässä elämässä että Tuonpuoleisessa, ja Allahin muistamisesta poiskääntyminen aiheuttaa onnettomuutta ja vaikeuksia. Todellinen onnellisuus on sydämessä, eivätkä mitkään uskovalle tapahtuvat koettelemukset kumoa sitä. Todellakin tämän maailman koettelemukset kohtasivat myös profeettoja, kuten hädiithissä sanotaan: "Profeettoja koetellaan kovimmin ihmisistä, sitten niitä, jotka ovat lähimpiä heille (uskossa), sitten niitä, jotka ovat seuraavaksi lähimpiä." (Ahmad, al-Albaani luokitteli sen sahiihiksi äs-Silsilät-us-Sahiihässä). Toisen version mukaan: "Miestä koetellaan hänen uskonnollisen sitoutumisensa tason mukaan, ja koettelemukset kohtaavat Allahin palvelijaa, kunnes hän jää kävelemään maan päälle ilman yhdenkään synnin taakkaa." (Ibn Maaja, al-Albaani luokitteli sen sahiihiksi Sahiih Sunän ibn Maajassa). Kuten edellä on lausuttu, ensimmäisessä siteeratussa hädiithissä, helppous ja vaikeudet tässä elämässä eivät liity henkilön uskonnolliseen sitoutumiseen (vaan Allahin antamaan elatukseen).

Neuvomme sinua pysymään kärsivällisenä ja pysymään kaukana turmeltuneista ja Allahiin kohdistuvista negatiivisista ajatuksista. Älä anna islamin noudattamisesi heikentyä näiden ajatusten vuoksi. Yksi tärkeimmistä keinoista, joka auttaa sinua saavuttamaan tämän, on pyyntörukousten tekeminen. Todellakin vaikeudet saattavat olla keino, joka saa henkilön tekemään enemmän pyyntörukouksia Herralleen, ja tämä tulee avaamaan hänelle oven hyvälle. Valitse Koraanista ja Sunnasta pyyntörukouksia, jotka soveltuvat ahdingossa helpotuksen etsimiseen, kuten Jobin (AS) rukous (merkityksen selitys): "Totisesti onnettomuus on kohdannut minua, ja Sinä olet Armollisin kaikista niistä, jotka osoittavat armoa." (Koraani 21:83)

Ole varma siitä, että tulet saamaan vastauksen, äläkä ole liian kiireissäsi, sillä Allah on armollisempi palvelijaansa kohtaan kuin äiti lastaan kohtaan. Pyri suojelemaan itseäsi dhikrillä (muistamisella), kuten shärii'ässä on säädetty.

Profeetan (SAAS) siiran (elämänkerran), etenkin hänen kestämiensä koettelemuksien ja vaikeuksien lukeminen on toinen asia, joka tulee auttamaan sinua olemaan kärsivällinen. Sinun tulisi pohtia kärsivällisten palkkiota tässä maailmassa ja Tuonpuoleisessa. Yksi tätä aihetta käsittelevistä hyödyllisistä kirjoista on ibn al-Qayyimin rahimähullaah 'Uddät-us-Saabiriin. [Huomio! Tämän kirjan lyhennetty käännös on saatavissa englanninkielisenä otsikolla "Patiance and Gratitude" (Kärsivällisyys ja kiitollisuus), Ta-Ha Publishers, Lontoo, Iso-Britannia.]

Pyydämme Allahia suomaan sinulle kärsivällisyyttä ja palkitsemaan sinut siitä, sekä parantamaan sinut ja lapsesi sekä palauttamaan hyvät suhteet sinun ja miehesi välille sekä sinun ja perheesi välille. Auttakoon Hän meitä ja sinua pitämään lujasti kiinni totuuden tiestä.


Kysymys #21631:

Olen nähnyt televisiossa monia niistä onnettomuuksista, jotka ovat kohdanneet muslimien ummää: Palestiinassa meidän haavamme vuotavat verta; Tšetšeniassa meidän vartalomme silvotaan; Afganistanissa meidän talomme tuhotaan; Filippiineillä ja Kashmirissa … ja nyt Irakissa. Vain Allah tietää, ketä tämä kohtalo kohtaa huomenna… Ovatko nämä näkemämme onnettomuudet ja katastrofit hyviä vai huonoja?

Vastaus:

Kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille.

Katastrofit ja onnettomuudet on luotu tarkoitusta varten, jota kukaan paitsi Allah ei pysty täysin ymmärtämään. Jotkut niistä asioista, jotka Allah on näyttänyt meille, osoittavat tämän:

Uskovan kärsivällisyyttä koetellaan katastrofeilla ja onnettomuuksilla. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Luuletteko, että tulette pääsemään sisään Paratiisiin ilman sellaisia (koettelemuksia), jotka tapahtuivat niille, jotka elivät ennen teitä? Heitä koeteltiin äärimmäisellä köyhyydellä ja vaikeilla sairauksilla ja heitä ravisteltiin niin, että jopa Lähettiläs ja ne, jotka uskoivat hänen rinnallaan, sanoivat: 'Milloin Allahin apu (tulee)?' Kyllä! Varmasti Allahin apu on lähellä!" (Koraani 2:214)

Tämä on osoitus ihmisen heikkoudesta ja siitä, että hän tarvitsee Herraansa. Se osoittaa myös, että hän ei voi onnistua, ellei hän ymmärrä tarvitsevansa Herraansa ja ala rukoilla Häntä.

Onnettomuudet ovat keino syntien sovittamiseen ja henkilön aseman nostamiseen. Profeetta (SAAS) sanoi: "Ei ole mitään, mikä tapahtuu uskovalle, ei edes häntä pistävä piikki, paitsi että Allah merkitsee hänelle yhden hyvän teon ja tulee poistamaan yhden pahan teon häneltä." (Muslim)

Abu Huraira (RAA) sanoi Allahin lähettilään (SAAS) sanoneen: "Koettelemukset tulevat kohtaamaan uskovaa miestä ja naista heitä itseään, heidän lapsiaan ja omaisuuttaan koskien, kunnes he kohtaavat Allahin ilman yhtään syntiä." (At-Tirmidhi, al-Albaani luokitteli sen sahiihiksi äs-Silsilät-us-Sahiihässä)

Jabir (RAA) sanoi Allahin lähettilään (SAAS) sanoneen: "Ylösnousemuksen päivänä kun koettelemuksia kärsineille ihmisille annetaan heidän palkkionsa, terveinä olleet ihmiset toivovat, että heidän ihonsa olisi leikattu palasiksi saksilla, kun he olivat maailmassa." (At-Tirmidhi, katso äs-Silsilät-us-Sahiihä)

Yksi syy onnettomuuksille on, etteivät ihmiset olisi tyytyväisiä vain tähän maailmaan. Jos maailmassa ei olisi onnettomuuksia, ihminen rakastaisi maailmaa enemmän ja olisi tyytyväinen siihen unohtaen Tuonpuoleisen. Mutta onnettomuudet herättävät hänet hänen välinpitämättömyydestään ja saavat hänet ponnistelemaan päästäkseen paikkaan, jossa ei ole onnettomuuksia eikä koettelemuksia (Paratiisiin).

Yksi onnettomuuksien ja koettelemuksien suurimmista syistä on varoittaminen joissakin asioissa riittämättömäksi jäämisestä, niin että henkilö voi korvata vajavuutensa niillä alueilla, joilla hän on jäänyt jälkeen. Tämä on kuin varoitus, joka annetaan työntekijälle tai opiskelijalle, joka on jäämässä jälkeen. Sen tarkoitus on saada hänet hyvittämään vajavuutensa. Jos hän tekee sen, sitten kaikki on hyvin, muutoin hän ansaitsee tulla rangaistuksi. Todiste tälle löytyy jakeesta (merkityksen selitys): "Totisesti Me lähetimme (lähettiläitä) monille kansoille ennen sinua [oi Muhammad (SAAS)]. Me koettelimme heitä äärimmäisellä köyhyydellä (tai omaisuuden menetyksellä) ja terveyden menettämisellä (onnettomuuksilla) että he saattaisivat nöyrtyä (uskoa nöyryydellä). Kun Meidän rangaistuksemme saavutti heidät, miksi he eivät sitten nöyrtyneet (uskoneet nöyryydellä)? Mutta heidän sydämensä kovettuivat, ja Saatana sai heidän tekonsa näyttämään heistä kauniilta." (Koraani 6:42-43)

Toinen syy … se on rangaistuksena niille, joita varoitettiin aikaisemmin, mutta jotka eivät hyötyneet varoituksesta eivätkä parantaneet tapojaan ja olivat itsepintaisia synnissään. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "…Joten Me tuhosimme heidät heidän syntiensä vuoksi…" (Koraani 8:54)

Allah, Ylhäinen, sanoo myös (merkityksen selitys): "Todellakin Me tuhosimme sukupolvia ennen teitä, kun he tekivät väärin, samalla kun heidän lähettiläänsä tulivat heidän luokseen selkeiden todisteiden kanssa, mutta he eivät olleet sellaisia, jotka uskovat! Näin Me palkitsemme ihmiset, jotka ovat mugrimuuneja (epäuskovia, monijumalaisia, syntisiä ja rikollisia)." (Koraani 10:13)

Allah, Ylhäinen, sanoo myös (merkityksen selitys): "Kun Me päätämme tuhota kaupungin (asukkaat), Me (ensin) lähetämme selvän käskyn (totella Allahia ja olla oikeamielisiä) niille heidän joukostaan, jotka elävät ylellistä elämää. Sitten he tekivät syntiä siinä, ja sen vuoksi (kärsimyksen) sana on oikeutettu sitä (heitä) vastaan. Sitten Me tuhoamme sen täydellisellä tuholla." (Koraani 17:16)

Ibn Taymiya rahimähullaah sanoi: "Suruun saattaa liittyä se, josta ihmistä tullaan palkitsemaan ja ylistämään, joten se saattaa olla siinä mielessä hyvä, ei siinä mielessä, että suru on hyvä itsessään tai itsestään. Kuten hän, joka tuntee surua uskonnollisissa asioissa jälkeen jäämisestä tai muslimeja kohdanneista onnettomuuksista. Tässä tapauksessa henkilöä tullaan palkitsemaan siitä, mitä hänellä on sydämessään hyvän rakastamisesta ja pahan vihaamisesta ja niin edelleen. Mutta surun johtaessa siihen, että henkilö epäonnistuu tekemään määrätyt asiat, nimittäin olemaan kärsivällinen, ponnistelemaan (uskonnon vuoksi), etsimään hyötyjä ja torjumaan vahinkoa, tämä on kiellettyä, mutta jos ihminen ei luovu siitä (määrättyjen asioiden tekemisestä), hänen tulisi olla tyytyväinen siihen, että hänen syntinsä annetaan anteeksi."

Joten hänen, joka toivoo Allahin muuttavan hänen tilanteensa ilman hänen tai muiden hänen kaltaistensa omaa vaivannäköä, tulee ymmärtää tämä.

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Totisesti Me lähetimme (lähettiläitä) monille kansoille ennen sinua [oi Muhammad (SAAS)]. Me koettelimme heitä äärimmäisellä köyhyydellä (tai omaisuuden menetyksellä) ja terveyden menettämisellä (onnettomuuksilla) että he saattaisivat nöyrtyä (uskoa nöyryydellä)." (Koraani 6:42)

As-Sa'di rahimähullaah sanoi: (Tämä tarkoittaa) Me lähetimme (lähettiläitä) kansoille, jotka tulivat ennen sinua, ja he eivät uskoneet Meidän lähettiläisiimme ja hylkäsivät Meidän merkkimme. Joten Me koettelimme heitä köyhyydellä, sairauksilla, onnettomuuksilla ja katastrofeilla armona Meiltä heille, niin että he saattaisivat nöyrtyä Meidän edessämme ja kääntyä Meidän puoleemme vaikeuksien aikana.

Allah, Ylhäinen, sanoo myös (merkityksen selitys): "Paha (synnit ja tottelemattomuus Allahille) on ilmestynyt maalle ja merelle, sen vuoksi mitä ihmisten kädet ovat ansainneet (sortamalla ja pahoilla teoilla), jotta Hän (Allah) voisi antaa heidän maistaa osan siitä, mitä he ovat tehneet, jotta he voisivat palata (katuen Allahille ja anoen Hänen Anteeksiantoaan)." (Koraani 30:41)

As-Sa'di tulkitsee sanan fäsääd (käännetty jakeessa sanalla "paha") viittaamaan maalla ja merellä muodostuviin onnettomuuksiin, jotka vaikeuttavat ihmisten elämää ja aiheuttavat paljon ongelmia heidän toimeentuloonsa ja hyvinvointiinsa.

Heille itselleen tapahtuvat onnettomuudet, kuten sairaudet, kulkutaudit ja sen kaltaiset, tapahtuvat niiden asioiden vuoksi, jotka heidän omat kätensä ovat saaneet aikaan pahoilla teoilla, jotka voivat johtaa vain pahoihin seuraamuksiin.

Tämä lause "jotta Hän (Allah) voisi antaa heidän maistaa osan siitä, mitä he ovat tehneet" tarkoittaa, niin että he saattaisivat tietää, että Allah maksaa heille palkkion heidän teoistaan, joten Hän antaa heille esimakua heidän tekojensa palkkiosta tässä maailmassa. Lause "jotta he voisivat palata (katuen Allahille ja anoen Hänen Anteeksiantoaan)", tarkoittaa katumista heidän teoistaan, joilla on ollut niin paha vaikutus heihin, ja heidän asioittensa laittamista kuntoon.

Olkoon kunnia Hänelle, joka siunaa rangaistuksensa avulla, sillä jos Hän antaisi heidän maistaa kaikkea sitä, mitä he ovat tehneet, maan päälle ei jätettäisi yhtään elävää luotua eloon.

Palvonnalla vaikeuksien ja koettelemuksien aikoina on erityinen tuntu ja erityinen palkkio. Ma'qil ibn Yasaar (RAA) kertoi Profeetan (SAAS) sanoneen: "Palvonta koettelemusten ja sekasorron aikoina on kuin maastamuutto minuun liittymiseksi." (Muslim)

An-Nawawi rahimähullaah sanoi: "Profeetta (SAAS) sanoi: 'Palvonta koettelemusten ja sekasorron aikoina on kuin maastamuutto minuun liittymiseksi.' Palvonnan niin suuri hyve sellaisina aikoina johtuu siitä, että ihmiset tulevat huolimattomiksi palvonnan suhteen ja kääntyvät pois siitä, ja vain muutamat keskittyvät palvontaan."

Al-Qurtobi rahimähullaah sanoi: "Koettelemuksia ja suuria vaikeuksia tapahtuu, kunnes uskonnon asia otetaan kevyesti, eivätkä ihmiset tule välittämään mistään muusta paitsi maallisista asioistaan ja siitä, kuinka ansaita elantonsa. Joten palvonnasta tulee hyvin tärkeä koettelemusten aikoina, kuten Muslim kertoi Ma'qil ibn Yasaarilta ylevässä [märfuu'; kertomus Profeetalta (SAAS)] kertomuksessa: 'Palvonta koettelemusten ja sekasorron aikoina on kuin maastamuutto minuun liittymiseksi.'"

Siunaukset, jotka tulevat kivun, vaikeuksien ja onnettomuuksien jälkeen, ovat kallisarvoisempia ihmisille. Joten sitten he arvostavat hyvän terveyden ja turvallisuuden siunausta kuten niitä tulisi arvostaa.

Toinen onnettomuuksien eduista on muistutus siitä, kuinka Allah on siunannut ihmistä, koska ihminen, jolle on annettu näkökyky – esimerkiksi – unohtaa näkökyvyn siunauksen, eikä todella arvosta sitä, mutta jos Allah koettelee häntä väliaikaisella sokeudella, ja sen jälkeen palauttaa hänelle hänen näkökykynsä, hän tulee täysin ymmärtämään tämän siunauksen arvon. Jos asiat sujuvat aina helposti, henkilö saattaa unohtaa tämän siunauksen, eikä ole kiitollinen siitä, joten Allah ottaa sen pois ja sitten palauttaa sen muistutuksena hänelle, että hän olisi kiitollinen siitä.

Onnettomuus saattaa muistuttaa ihmistä, jolle se tapahtuu, ja muita Allahin siunauksista. Joten kun ihminen näkee henkilön, joka on mielenvikainen, hän arvostaa järjellisyyden siunausta; kun hän näkee henkilön, joka on sairas, hän arvostaa terveyden siunausta. Kun hän näkee kääfirin (epäuskovan), joka elää kuin karja, hän arvostaa uskon siunausta. Kun hän näkee oppimattoman henkilön, hän arvostaa tiedon siunausta. Vain hän, jonka sydän on avoin, tuntee tämän. Ne, joilla ei ole sydäntä, eivät kiitä Allahia siunauksistaan, pikemminkin he ovat ylimielisiä Allahin luomaa kohtaan.

Onnettomuuden hyöty on siinä, että se pelastaa ihmisen välinpitämättömyydeltä ja saa hänet huomaamaan puutteensa koskien velvollisuuksiensa täyttämistä Allahia kohtaan. Joten hän ei luule olevansa täydellinen, mikä johtaisi hänen sydämensä kovettumiseen ja välinpitämättömyyteen.

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Kun Meidän rangaistuksemme saavutti heidät, miksi he eivät sitten nöyrtyneet (uskoneet nöyryydellä)? Mutta heidän sydämensä kovettuivat, ja Saatana sai heidän tekonsa näyttämään heistä kauniilta." (Koraani 6:43)

Yksi koettelemusten ja vaikeuksien hyödyistä on puhdistaminen. Vaikeudet tuovat julki millaisia ihmiset todellisuudessa ovat ja erottavat hyvät pahoista, totuudelliset valheellisista, uskovat tekopyhistä. Allah sanoo Uhudin taistelusta ja siitä, mitä muslimeille tapahtui tuona päivänä selittäen osan tämän koetuksen viisaudesta (merkityksen selitys): "Allah ei jätä uskovia tämänhetkiseen tilaan, ennen kuin Hän erottaa pahat hyvistä…" (Koraani 3:179)

Joten kaikkien asioiden luonne näytetään selkeästi.

Kun muslimit auttavat niitä muslimeja, joita on kohdannut onnettomuus, heitä tullaan palkitsemaan siitä. Profeetta (SAAS) sanoi: "Uskovien samankaltaisuutta heidän keskinäisessä rakkaudessaan, armossaan ja myötätunnossaan voidaan verrata ruumiiseen; kun yksi osa siitä kärsii, muu ruumis liittyy siihen pysymällä valveilla ja kärsimällä kuumeesta." (Al-Bukhari ja Muslim)

Abu Hamza Anas ibn Malik (RAA), Allahin lähettilään (SAAS) palvelija, kertoi Profeetan (SAAS) sanoneen: "Yksikään teistä ei (todella) usko, ennen kuin hän toivoo veljelleen mitä hän toivoo itselleen." (Al-Bukhari ja Muslim)

Vaikeuksien ja sodan aikana näemme Allahin sanojen todellisen merkityksen (merkityksen selitys): "…Auttakaa toinen toistanne vanhurskaudessa ja hurskaudessa…" (Koraani 5:2)


Kysymys #72265:

Tiedämme, että onnettomuudet saattavat johtua synneistä ja että ne sovittavat syntejä, mutta mikä on profeetoille tapahtuneiden onnettomuuksien viisaus.

Vastaus:

Kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille.

Ensiksi:
Yksi syy onnettomuuksiin on synnit, mutta se ei ole ainoa syy. Allah saattaa koetella joitakin palvelijoitaan, jotka eivät ole tehneet syntiä, niin että he saattaisivat saada kärsivällisten palkkion ja näin ollen nousta arvoasemassa. Allah saattaa koetella myös joitakin lapsia, joilla ei ole syntiä (jotka eivät ole vielä tilivelvollisia teoistaan).

Toiseksi:
Profeettoja koetellaan ankarimmin ihmisistä. At-Tirmidhi kertoi Sa'd ibn Abi Waqqaasin (RAA) sanoneen: "Minä sanoin: Oi Allahin lähettiläs, keitä ihmisistä koetellaan ankarimmin?" Hän (SAAS) sanoi: "Profeettoja, sitten seuraavaksi parhaita ja seuraavaksi parhaita. Miestä tullaan koettelemaan hänen uskonnollisen sitoutumisensa tason mukaisesti. Jos hänen uskonnollinen sitoutumisensa on vahva, häntä tullaan koettelemaan ankarammin, ja jos hänen uskonnollinen sitoutumisensa on heikko, häntä tullaan koettelemaan hänen uskonnollisen sitoutuneisuutensa mukaisesti. Henkilölle tapahtuu onnettomuuksia jatkuvasti, kunnes hän kulkee maan päällä ilman yhtään syntiä." (Al-Albaani luokitteli tämän sahiihiksi äs-Silsilät-us-Sahiihässä.)

Allah on maininnut Kirjassaan erilaisia profeetoille tapahtuneita onnettomuuksia. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Todellakin Me annoimme Muusalle (Moosekselle) Kirjan ja lähetimme hänen jälkeensä lähettiläitä peräkkäin. Me annoimme 'Iisaalle (Jeesukselle), Maryamin (Marian) pojalle, selkeät tunnusmerkit ja vahvistimme häntä rooh-ul-qodusilla [pyhä henki eli Gabriel (AS)]. Onko niin, että aina kun teille tuli lähettiläs, jota te itse ette halunneet, teistä tuli ylimielisiä? Joihinkin te ette uskoneet ja jotkut te tapoitte." (Koraani 2:87)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Kun heille (juutalaisille) sanotaan: 'Uskokaa siihen, mitä Allah on lähettänyt alas', he sanovat: 'Me uskomme siihen, mitä on lähetetty alas meille.' He eivät usko siihen, mikä tuli sen jälkeen, vaikka se on totuus vahvistaen sen, mikä heillä on. Sano [oi Muhammad (SAAS) heille]: 'Miksi te sitten tapoitte Allahin profeettoja ennen muinoin, jos te todella olette olleet uskovia?'" (Koraani 2:91)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Sitten jos he hylkäävät sinut [oi Muhammad (SAAS)], niin hylättiin ennen sinuakin lähettiläitä, jotka tulivat äl-bäjjinäätin (selkeiden tunnusmerkkien, todisteiden, merkkien), Kirjoituksen ja Valaisevan kirjan kanssa." (Koraani 3:184)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "(Muista) kun Muusa (Mooses) sanoi kansalleen: 'Oi kansani! Miksi te kiusaatte minua, kun te tiedätte varmasti, että minä olen Allahin lähettiläs teille?' Joten kun he kääntyivät pois (Allahin tieltä), Allah käänsi heidän sydämensä pois (Oikealta tieltä). Eikä Allah johdata ihmisiä, jotka ovat fääsiqooneja (kapinallisia, Allahille tottelemattomia)." (Koraani 61:5)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Heidän joukossaan on joitakin, jotka loukkaavat Profeettaa [Muhammadia (SAAS)] ja sanovat: 'Hän kuuntelee (kaikkia uutisia).' Sano: 'Hän kuuntelee sitä, mikä on parasta teille; hän uskoo Allahiin; hän luottaa uskoviin; ja hän on armo teistä niille, jotka uskovat.' Mutta ne, jotka loukkaavat Allahin lähettilästä [Muhammadia (SAAS)], tulevat saamaan tuskallisen kärsimyksen." (Koraani 9:61)

Abrahamia (AS) koeteltiin hänen isänsä ja kansansa vihollisuudella, ja sillä, että hänet heitettiin tuleen. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "He sanoivat: 'Polttakaa hänet ja auttakaa äälihäänne (jumalianne), jos aiotte tehdä (jotain).' Me (Allah) sanoimme: 'Oi tuli! Ole viileys ja turva Ibrahimille (Abrahamille)!' He halusivat vahingoittaa häntä, mutta Me teimme heistä pahimpia häviäjiä." (Koraani 21:68-70)

Häntä koeteltiin myös käskyllä uhrata poikansa Ismail (AS). Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Kun tämä (hänen poikansa) oli riittävän vanha kävelläkseen hänen kanssaan, hän sanoi: 'Oi poikani! Olen nähnyt unessa, että uhrasin sinut (annoin sinut uhrilahjaksi Allahille). Joten katso mitä ajattelet!' Tämä sanoi: 'Oi isäni. Tee mitä sinun on käsketty tehdä. Jos Allah tahtoo, tulet huomaamaan, että olen kärsivällinen.' Sitten kun he molemmat olivat alistuneet (Allahin tahtoon), ja hän (Abraham) oli asettanut hänet (Ismailin) makaamaan otsalleen, Me huusimme hänelle: 'Oi Abraham! Olet toteuttanut unen!' Totisesti, täten Me palkitsemme hyväntekijät. Totisesti, se todellakin oli ilmeinen koe. Me lunastimme hänet (Ismailin) suurella uhrilla (pässi)." (Koraani 37:102-107)

Ibn al-Qayyim rahimähullaah sanoi kirjassa äl-Fäwää‘id (s. 42): Tie on se tie, jolle Aadam (AS) ponnisteli, ja jonka vuoksi Nooa (AS) itki ja al-Khaliil [kaikkein rakastetuin eli Abraham (AS)] heitettiin tuleen, ja Ismail (AS) asetettiin alas uhrattavaksi, ja Joosef (AS) myytiin alhaisesta hinnasta ja pysyi vankilassa useita vuosia, ja Sakarias (AS) leikattiin kahtia sahalla, ja Johannes (AS) teurastettiin, ja Job (AS) kärsi vaikeasta sairaudesta, … ja Muhammad (SAAS) kärsi köyhyydestä ja kaikenlaisista koettelemuksista ja koetuksista. Lainaus päättyy.

Meidän profeetallemme (SAAS) kerrottiin hänen profetiutensa ensimmäisenä päivänä onnettomuuksista, jotka hän tulisi kohtaamaan. Waraqa ibn Nawfal sanoi: "Olisinpa nuori mies, olisinpa elossa, kun kansasi karkottaa sinut." Allahin lähettiläs (SAAS) sanoi: "Tulevatko he karkottamaan minut?" Hän (Waraqa) sanoi: "Kyllä. Yksikään mies ei koskaan ole tullut sen kanssa, minkä sinä olet tuonut, paitsi että häntä kohtaan oltiin vihamielisiä. Jos elän nähdäkseni sen päivän, tulen tukemaan sinua voimakkaasti…" (Al-Bukhari)

Kolmanneksi:
Mitä tulee profeettoja kohdanneiden onnettomuuksien viisauteen, ibn al-Qayyim sanoi kirjassa Bädää‘i' äl-Fäwää‘id (2/452):

Aivan kuten Allah suojelee profeettoja ja pitää heistä huolta, Hän myös koettelee heitä, kuten haluaa, epäuskovien vainon kautta:

  1. Niin että he saattavat saavuttaa tason, jossa he ansaitsevat Hänen kunniansa täytenä.

  2. Niin että ne, jotka tulevat heidän jälkeensä heidän kansastaan ja seuraajistaan, saavat lohtua, jos ihmiset vainoavat heitä; he muistavat sen, mitä tapahtui lähettiläille ja profeetoille, joten he tulevat olemaan kärsivällisiä ja tyytyväisiä sekä tulevat seuraamaan näiden esimerkkiä.

  3. Niin että epäuskovat saattavat tehdä enemmän syntiä ja näin ollen tulevat ansaitsemaan sen rangaistuksen, joka on valmistettu heille tässä maailmassa ja Tuonpuoleisessa. Joten Allah tulee tuhoamaan heidät heidän vihollisuutensa ja aggressionsa vuoksi, ja maa tullaan puhdistamaan heistä.

Nämä ovat joitakin syistä, joiden vuoksi Allah koetteli profeettojaan ja lähettiläitään heidän kansojensa vainolla. Suuri viisaus on Hänen ja täydelliset siunaukset tulevat Häneltä. Ei ole muuta jumalaa, joka on palvonnan arvoinen, paitsi Hän, eikä mitään Herraa Hänen lisäkseen. Lainaus päättyy.

Ibn al-Qayyim sanoi kirjassa Miftääh Däär äs-Sä'äädä (1/299-301): Jos pohdit Allahin viisautta siinä, millä Hän koettelee palvelijoitaan ja valittujaan, minkä kautta Hän ohjaa heitä saavuttamaan korkeimmat päämäärät ja pääsemään korkeimpiin asemiin, joita he eivät olisi voineet saavuttaa ilman näitä koetuksia ja koettelemuksia… Kaikki nämä koetukset ja koettelemukset ovat tosiasiassa eräänlainen kunnia, sillä samalla kun ne näyttävät olevan koetuksia ja koettelemuksia, ne ovat itse asiassa armo ja siunaus. Kuinka monet suuret siunaukset Allahilta ovat suoria seurauksia koetuksista ja koettelemuksista?

Ajattele kertomusta isästämme Aadamista (AS) ja siitä, kuinka hänen koetuksensa päättyi niin, että hänet valittiin ja tuotiin Allahia lähelle, ja että hän katui, tuli johdatetuksi ja häntä nostettiin arvoasemassa.

Ajattele kertomusta toisesta isästämme Nooasta (AS) ja siitä, kuinka hänen koetuksensa ja kärsivällisyytensä hänen kansansa kanssa kaikkien noiden vuosisatojen ajan johti hänen voittoonsa, kun maan ihmiset hukutettiin vastauksena hänen rukoukseensa, ja sen jälkeen ihmiskunta polveutui hänen jälkeläisistään, ja Allah teki hänestä viidennen viidestä, nimittäin vahvan tahdon omaavista lähettiläistä (vertaa Koraani 46:35), jotka ovat parhaita lähettiläistä. Allah käski myös lähettilästään ja profeettaansa Muhammadia (SAAS) olemaan kärsivällinen, kuten Nooa, ja ylisti tätä tämän kiitollisuudesta sanomalla (merkityksen selitys): "…Totisesti hän [Nooa (AS)] oli kiitollinen palvelija." (Koraani 17:3), ja Hän kuvaili tätä täydelliseksi kärsivällisyydessä ja kiitollisuudessa.

Ajattele kertomusta kolmannesta isästämme Abrahamista (AS), yksijumalaisten imaamista ja profeettojen sheikistä, … ja maailmojen Herran kaikkein rakastetuimmasta Aadamin poikien joukosta. Ajattele mihin johtivat hänen koetuksensa, kärsivällisyytensä ja hänen uhrautumisensa Allahille. Ajattele kuinka hänen uhrautumisensa Allahille ja Hänen uskontonsa kannattaminen johtivat siihen, että Allah otti hänet kaikkein rakastetuimmaksi (khaliil) Itselleen … Allah moninkertaisti hänen jälkeläistensä määrän ja siunasi heitä, ja lisäsi heidän määräänsä, kunnes he täyttivät maailman. Lisäksi Allah rajoitti sen jälkeen profetiuden ja ilmoitetut kirjat hänen jälkeläisilleen, Hän toi heistä esiin Muhammadin (SAAS) ja käski tätä seuraamaan isänsä Abrahamin tietä…

Sitten ajattele häntä, joka puhui Allahin kanssa, Moosesta (AS), ja mihin hänen koetuksensa ja koettelemuksensa hänen syntymäpäivästään aina hänen elämänsä loppuun asti johtivat, kunnes Allah puhui hänelle suoraan ja toi hänet lähelleen. Allah kirjoitti Moosekselle Tooran kädellään ja nosti tämän korkeimpiin taivaisiin, ja Hän antoi tälle anteeksi sen, mitä Hän ei saattaisi antaa anteeksi kenellekään muulle, sillä tämä heitti Taulut maahan ja ne menivät rikki; ja tämä tarttui kiinni Allahin profeetta Aaronin parrasta ja veti häntä itseään kohti; ja tämä läimäytti Kuoleman enkelin kasvoja ja puhkoi hänen silmänsä. Tämä myös kiisteli Herransa kanssa äl-israa‘n yönä Allahin lähettilästä koskien. Mutta hänen Herransa rakasti häntä kaikesta tuosta huolimatta, eikä mikään tuosta alentanut hänen asemaansa Hänen edessään. Pikemminkin hän on lähellä Allahia. Hän ei olisi voinut saavuttaa kaikkea sitä ilman Allahin vuoksi kestämiään suuria koettelemuksia ja onnettomuuksia, ja ilman Faraon ja tämän kansan kanssa kohtaamiaan suunnattomia vaikeuksia, ja sitten Israelin lapsien kanssa kohtaamiaan suunnattomia vaikeuksia ja heidän hänelle aiheuttamaansa vahinkoa, ja ilman kärsivällisyyttä, jolla hän kesti sen.

Ajattele Messiasta (AS) ja hänen kärsivällisyyttään kansansa kohtelussa, hänen pitkämielisyyttään Allahin vuoksi ja kuinka paljon hänen piti kestää, ennen kuin Allah nosti hänet ylös ja puhdisti hänet niistä, jotka eivät uskoneet häneen, ja toi koston hänen vihollistensa päälle hajaannuttaen heidät kaikkialle maailmaan sekä ottaen pois heidän valtakuntansa ja ylpeytensä aina ajan loppuun saakka.

Kun tulet Profeetan (SAAS) kertomukseen ja ajattelet hänen käytöstään hänen kansansa kanssa ja hänen kärsivällisyyttään Allahin vuoksi, kuinka hän kesti asiat, joita yksikään profeetta ennen häntä ei ollut joutunut kestämään. Hän kohtasi kaikenlaisia tilanteita, turvallisuutta ja pelkoa, rikkautta ja köyhyyttä, turvallisuudentunnetta ja stabiliteettia omassa kotimaassaan, sitten muutti pois ja jätti sen Allahin vuoksi, (koki) rakkaittensa ja ystäviensä tappamisen silmiensä edessä, epäuskovien vainon sanoin ja teoin käyttäen taikuutta, valheita ja sepitelmiä häntä vastaan. Mutta kaikesta tästä huolimatta hän oli kärsivällinen totellen Allahin käskyä ja kutsuen ihmisiä Allahin luokse. Yhtään profeettaa ei vainottu, kuten häntä vainottiin, tai yksikään profeetta ei käynyt läpi sitä, minkä hän kävi läpi Allahin vuoksi, eikä yhtäkään profeettaa palkittu, kuten hänet palkittiin, sillä Allah nosti hänen maineensa korkealle (vertaa Koraani 94:4), liitti hänen nimensä Omaansa ja teki hänestä koko ihmiskunnan johtajan. Hän teki hänestä läheisimmän luoduista Itselleen, huomattavimman asemassa Hänen edessään ja yhdeksi, jonka välitys hyväksytään aina. Näin ollen nämä koettelemukset ja onnettomuudet olivat itse asiassa kunnia hänelle, joiden kautta Allah nosti häntä kunniassa ja hyveessä, ja antoi hänelle korkeimman aseman.

Tämä on asianlaita hänen perijöittensä suhteen hänen jälkeensä; jokainen heistä tulee saamaan osansa koetuksista ja koettelemuksista, jotka tulevat auttamaan häntä saavuttamaan täydellisyyden sen mukaan, kuinka hän seuraa Profeettaa.

Ja Allah tietää parhaiten.


Kysymys #13205:

Mikä tämä maailma on?

Vastaus:

Kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille.
Tämä maailma on kamppailun paikka ja Tuonpuoleinen on palkkion tai rangaistuksen paikka, jossa uskovia tullaan palkitsemaan Paratiisilla ja epäuskovia tullaan rankaisemaan Helvetillä.

Paratiisi on hyvä, ja vain ne, jotka ovat hyviä, tulevat pääsemään sisään sinne. Allah on hyvä, eikä hyväksy mitään muuta kuin hyvää. Joten Allahin tapa hänen orjiensa suhteen on heidän koettelemisensa onnettomuuksilla ja koettelemuksilla, niin että uskova voidaan tietää uskottomasta, ja totuudellinen voidaan erottaa valahtelijasta, kuten Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Ajattelevatko ihmiset, että heidät jätetään rauhaan, koska he sanovat: 'Me uskomme', eikä heitä tulla koettelemaan? Me todellakin koettelimme niitä, jotka olivat ennen heitä. Allah tulee varmasti tietämään (totuuden) niistä, jotka ovat totuudellisia, ja tulee varmasti tietämään (valheellisuuden) niistä, jotka ovat valehtelijoita (vaikka Allah tietää kaiken sen ennen kuin Hän laittaa heidät kokeeseen)." (Koraani 29:2-3)

Voittoa ja menestystä ei voida saavuttaa, paitsi koetuksien jälkeen, jotka erottavat hyvän ja pahan sekä erottavat toisistaan uskovan ja epäuskovan, kuten Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Allah ei jätä uskovia tämänhetkiseen tilaan, ennen kuin Hän erottaa pahat hyvistä. Eikä Allahin tarkoitus ole päästää teitä katsomaan salattuun…" (Koraani 3:179)

Niiden koettelemusten joukossa, joilla Allah koettelee orjiaan erottaakseen uskovat epäuskovista, on se, mitä Hän mainitsee seuraavissa jakeissa (merkityksen selitys): "Varmasti Me tulemme koettelemaan teitä jollakin pelosta, nälästä, omaisuuden, elämän ja hedelmien menetyksestä, mutta anna ilouutinen äs-saabirooneille (kärsivällisille), jotka onnettomuuden kohdatessa heidät sanovat: 'Todella me kuulumme Allahille ja todella Hänen luokseen me tulemme palaamaan.' He ovat niitä, joiden päällä on saläwäät (jotka ovat siunattuja ja joille tullaan antamaan anteeksi) heidän Herraltaan, ja (he ovat niitä, jotka) vastaanottavat Hänen armonsa, ja he ovat niitä, jotka ovat johdatettuja." (Koraani 2:155-157)

Joten Allah koettelee orjiaan ja Hän rakastaa niitä, jotka ovat kärsivällisiä, ja antaa heille ilouutisen Paratiisista.

Allah koettelee palvelijoitaan gihäädillä, kuten Hän sanoo (merkityksen selitys): "Luuletteko pääsevänne Paratiisiin ennen kuin Allah koettelee teistä niitä, jotka taistelivat (Hänen asiassaan), ja koettelee (myös) niitä, jotka ovat äs-saabirooneja (kärsivällisiä)?" (Koraani 3:142)

Omaisuus ja lapset ovat koettelemus, jonka kautta Allah koettelee orjiaan tietääkseen, kuka tulee olemaan kiitollinen niistä ja kuka kääntyy pois Allahista niiden vuoksi: "Tietäkää, että teidän omaisuutenne ja lapsenne ovat vain koetus, ja että varmasti Allahin luona on valtava palkinto." (Koraanin jakeen 8:28 merkityksen selitys)

Allah koettelee orjiaan joskus onnettomuuksilla ja joskus siunauksilla osoittaakseen, kuka tulee olemaan kiitollinen ja kuka tulee olemaan kiittämätön, ja kuka tulee tottelemaan ja kuka tulee olemaan tottelematon. Sitten Hän tulee palkitsemaan tai rankaisemaan heitä Ylösnousemuksen päivänä. "Jokainen tulee maistamaan kuoleman, ja Me koettelemme teitä pahalla ja hyvällä, ja Meidän luoksemme te tulette palaamaan." (Koraanin jakeen 21:35 merkityksen selitys)

Koetteleminen tapahtuu jokaisen uskon tason mukaan; profeettoja koetellaan kaikkein ankarimmin ihmiskunnasta, sitten seuraavaksi parhaita ja seuraavaksi parhaita. Profeetta (SAAS) sanoi: "Kun minä sairastun, minun kipuni vastaa teistä kahden miehen kipua." (Al-Bukhari)

Allah koettelee orjiaan erilaisilla koettelemuksilla:

Joskus Hän koettelee heitä onnettomuuksilla ja koettelemuksilla erottaakseen uskovan epäuskovasta, tottelevaisen tottelemattomasta, kiitollisen kiittämättömästä.

Joskus Allah koettelee orjiaan onnettomuuksilla; kun he tekevät syntiä, Hän rankaisee heitä onnettomuuksilla, että he saattaisivat palata takaisin Hänen luokseen, kuten Hän sanoo (merkityksen selitys): "Mitä tahansa onnettomuudesta tapahtuu teille, se on sen vuoksi, mitä teidän kätenne ovat ansainneet. Hän antaa paljon anteeksi." (Koraani 42:30)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Todellakin Me tartuimme heihin rangaistuksella, mutta he eivät nöyrtyneet Herralleen, eivätkä he kutsuneet (Allahia) avuksi alistumalla Hänelle." (Koraani 23:76)

Allah on armollinen orjilleen; Hän lähettää toistuvia koettelemuksia ummälle (kansalle), niin että he saattavat palata ja katua Hänelle sekä luopua siitä, minkä Allah on kieltänyt, ja niin että Allah saattaisi antaa heille anteeksi. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Eivätkö he näe, että heidät laitetaan koetukseen kerran tai kahdesti joka vuonna (erilaisilla onnettomuuksilla, sairauksilla, nälänhädällä)? Silti he eivät kadu, eivätkä opi (siitä)." (Koraani 9:126)

Osa Allahin armosta on se, että onnettomuudet kohtaavat syntisiä tässä maailmassa, niin että heidän sielunsa saattaisivat tulla puhdistetuiksi ja että he saattaisivat kääntyä Allahin puoleen ennen kuolemaansa. "Totisesti Me aiomme saada heidät maistamaan lähellä olevaa kärsimystä (tämän maailman elämän kärsimystä, eli katastrofeja, onnettomuuksia) ennen suurinta kärsimystä (Tuonpuoleisessa), jotta he saattavat (katua ja) palata takaisin (ottaa islamin vastaan)." (Koraanin jakeen 32:21 merkityksen selitys)

Joskus Allah koettelee palvelijoitaan onnettomuuksilla nostaakseen heitä asemassa ja sovittaakseen heidän syntejään, kuten Profeetta (SAAS) sanoi: "Muslimia ei kohtaa yksikään onnettomuus tai sairaus, yksikään huoli, murhe, vahinko tai ahdinko – edes piikki ei pistä häntä – paitsi että Allah tulee hyvittämään joitakin hänen syntejään sen vuoksi." (Al-Bukhari)

(Sheikki Muhammad ibn Ibrahim at-Tuwayjrin kirjasta Usool äd-Din äl-Isläämi)


Kysymys #45529:

Miksi ihmiskunta luotiin?

Vastaus:

Kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille.

Ensiksi:
Yksi Allahin huomattavimmista ominaisuuksista on viisaus ja yksi Hänen huomattavimmista nimistään on äl-Häkiim (Viisain). Tulisi huomauttaa, että Hän ei ole luonut mitään turhaan; olkoon Allah ylhäinen kaukana sellaisesta asiasta. Pikemminkin Hän luo asioita mahtavista ja viisaista syistä sekä ylevistä tarkoituksista. Jotkut tietävät ne ja toiset eivät tiedä niitä. Allah lausuu sen Jalossa Kirjassaan, missä Hän sanoo, että Hän ei ole luonut ihmiskuntaan turhaan, eikä ole luonut taivaita ja maata turhaan. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "'Luulitteko te, että Me olimme luoneet teidät pilan päin (ilman tarkoitusta) eikä teitä tuotaisi takaisin Meidän luoksemme?' Niin Korkea on Allah, todellinen Kuningas: lää iläähä illä Huwä (kenelläkään ei ole oikeutta tulla palvotuksi, paitsi Hänellä), jalon valtaistuimen Herra!" (Koraani 23:115-116)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Emme Me luoneet taivaita ja maata ja kaikkea niiden välissä olevaa leikillämme." (Koraani 21:16)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Emmekä Me luoneet taivaita ja maata sekä kaikkea niiden välissä olevaa leikillämme. Me emme luoneet niitä, paitsi totuudella (tutkiaksemme ja koetellaksemme niitä, jotka ovat tottelevaisia, ja niitä, jotka ovat tottelemattomia, ja sitten palkitaksemme tottelevaiset ja rangaistaksemme tottelemattomia), mutta useimmat heistä eivät tiedä." (Koraani 44:38-39)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Hää-Miim. [Nämä kirjaimet ovat yksi Koraanin ihmeistä, eikä kukaan muu kuin Allah (Yksin) tiedä niiden merkitystä.] Kirjan (tämän Koraanin) ilmoitus on Allahilta, Kaikkivaltiaalta, Viisaalta. Me emme luoneet taivaita ja maata ja kaikkea niiden välissä olevaa kuin totuudella ja määräajaksi. Mutta uskottomat kääntyvät pois siitä, mistä heitä varoitetaan." (Koraani 46:1-3)

Aivan kuten on todistettu, että ihmisen luomisessa on viisaus shärii'än näkökulmasta, se on todistettu myös järjen näkökulmasta. Viisas mies ei voi muuta kuin hyväksyä sen, että asiat on luotu syystä, ja viisas mies katsoo itse olevansa sen yläpuolella, että hän tekisi asioita omassa elämässään ilman syytä, joten mitä voidaan sanoa Allahista, viisaista Viisaimmasta!

Näin ollen viisaat uskovat vahvistavat sen, että Allahin luomisessa on viisaus, ja epäuskovat kieltävät sen. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Totisesti taivaiden ja maan luomisessa sekä yön ja päivän vaihtelussa on todellakin merkkejä ymmärtäville ihmisille. Ne, jotka muistavat Allahia (aina ja rukouksissa) seisoen, istuen ja maatessaan kyljillään sekä ajattelevat syvällisesti taivaiden ja maan luomista (sanoen): 'Herramme! Et ole luonut (kaikkea) tätä ilman tarkoitusta, kunnia Sinulle! (Ylhäinen olet Sinä kaiken sen yläpuolella, mitä he liittävät kumppaneiksi Sinulle.) Suojele meitä Tulen kärsimykseltä.'" (Koraani 3:190-191)

Allah sanoo kuvaillen epäuskovien asennetta Hänen luomisensa viisautta kohtaan (merkityksen selitys): "Emmekä Me luoneet taivasta ja maata sekä kaikkea niiden välissä olevaa ilman tarkoitusta! Se on niiden mielipide, jotka eivät usko! Sitten voi niille, jotka eivät usko (islamilaiseen yksijumalaisuuteen), Tulesta (joka on valmistettu heille)!" (Koraani 38:27)

Sheikki 'Abdurrahman as-Sa'di rahimähullaah sanoi: Allah kertoo meille täydellisestä viisaudestaan taivaiden ja maan luomisessa, ja ettei Hän ole luonut niitä turhaan, se tarkoittaa leikin vuoksi ilman hyödyllistä tarkoitusta.

"Se on niiden mielipide, jotka eivät usko" Herraansa, koska he ajattelevat sitä, mikä ei sovi Hänen majesteettisuudelleen.

"Sitten voi niille, jotka eivät usko (islamilaiseen yksijumalaisuuteen), Tulesta (joka on valmistettu heille)!" Allah loi taivaat ja maan totuudella totuutta varten. Hän loi ne niin, että Hänen orjansa saattaisivat ymmärtää Hänen tietonsa ja voimansa täydellisyyden ja Hänen mahtinsa suuruuden, ja että Hän yksin on Yksi, jota tulee palvoa, eikä tule palvoa niitä, jotka eivät ole luoneet edes atomia taivaissa tai maassa. Että he saattaisivat tietää, että Ylösnousemus on tosi ja että Allah tulee tuomitsemaan hyvien ja pahojen ihmisten välillä. Hänen, joka on tietämätön Allahin viisaudesta, ei tulisi ajatella, että Allah tulee kohtelemaan heitä samalla tavoin tuomitessaan heitä. Näin ollen Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Tulemmeko Me kohtelemaan niitä, jotka uskovat (Allahin ykseyteen – islamilaiseen yksijumalaisuuteen) ja tekevät oikeamielisiä hyviä tekoja, kuten mufsiduuneja (niitä, jotka liittävät kumppaneita Allahille palvonnassa, ja syyllistyvät rikoksiin) maassa? Tai tulemmeko Me kohtelemaan muttäqooneja (hurskaita) kuten fuggäärejä (rikollisia, uskottomia, pahoja)?" (Koraani 38:28). Tämä ei ole sopivaa Meidän viisaudellemme eikä tuomiollemme. Lainaus päättyy. (Täfsiir as-Sa'di, s. 712)

Toiseksi:
Allah ei ole luonut ihmistä syömään, juomaan ja lisääntymään; jos hän käyttäytyy näin, hän olisi kuin eläimet. Allah on kunnioittanut ihmistä ja asettanut tämän etusijalle ennen monia muita luotujaan, mutta useat ihmiset ovat itsepintaisia epäuskossaan, joten he ovat tietämättömiä tai kieltävät luomisensa todellisen viisauden, ja ainoa asia, mistä he välittävät, on tämän maailman nautinnoista nauttiminen. Sellaisten ihmisten elämä on kuin eläinten elämä, ja todellakin he ovat jopa enemmän harhassa. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "…Kun taas ne, jotka eivät usko, nauttivat ja syövät kuin karja syö; ja Tuli tulee olemaan heidän asuntonsa." (Koraani 47:12)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Anna heidän syödä ja nauttia sekä anna heidän (valheellisen) toivonsa johtaa heitä harhaan. He tulevat tietämään!" (Koraani 15:3)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Varmasti Me olemme luoneet useita ginneistä ja ihmiskunnasta Helvettiä varten. Heillä on sydämet, joilla he eivät ymmärrä, ja heillä on silmät, joilla he eivät näe, ja heillä on korvat, joilla he eivät kuule (totuutta). He ovat kuin karjaa, ei, jopa enemmän harhassa; nuo! He ovat välinpitämättömiä." (Koraani 7:179)

Viisaat ihmiset tietävät, että jonkin asian tekevä henkilö tietää enemmän sen viisaudesta kuin kukaan muu, ja Allahille kuuluu korkein esimerkki (vertaa Koraani 16:60). Hän on Yksi, joka on luonut ihmiskunnan, ja Hän tietää parhaiten ihmiskunnan luomisen viisauden. Kukaan ei kiistelisi tästä maallisia asioita koskien. Kaikki ihmiset ovat vakuuttuneita siitä, että heidän fyysiset ominaisuutensa on luotu tarkoitusta varten. Silmä on näkemistä varten, korva on kuulemista varten ja niin edelleen. Onko siinä järkeä, että hänen fyysiset ominaisuutensa on luotu tarkoitusta varten, mutta hänet itsensä on luotu leikin vuoksi? Vai eikö hän ole yhtä mieltä vastatakseen Yhdelle, joka loi hänet, kun Hän kertoo hänelle hänen luomisensa syystä?

Allah on kertonut meille, että taivaiden ja maan sekä elämän ja kuoleman luominen on koettelemisen vuoksi, niin että ihmistä koeteltaisiin. Jokaista, joka tottelee Häntä, tullaan palkitsemaan, ja jokaista, joka on tottelematon Hänelle, tullaan rankaisemaan. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Hän on se, joka on luonut taivaat ja maan kuudessa Päivässä ja Hänen Valtaistuimensa oli veden päällä, jotta Hän voisi koetella teitä, kuka teistä on paras teoissa. Mutta jos te tulisitte sanomaan heille: 'Teidät tullaan todellakin nostamaan ylös kuoleman jälkeen', ne, jotka eivät usko, tulisivat varmasti sanomaan: 'Tämä ei ole muuta kuin päivänselvää taikuutta.'" (Koraani 11:7)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Joka on luonut kuoleman ja elämän, jotta Hän voisi koetella teitä, kuka teistä on paras teoissa. Hän on Mahtava, Anteeksiantava." (Koraani 67:2)

Tämän koetuksen kautta Allahin nimet ja ominaisuudet tulevat ilmi, kuten Allahin nimet är-Rahmään (Armelias), äl-Ghafuur (Anteeksiantava), äl-Häkiim (Viisain), ät-Täwwääb (katumuksen Vastaanottaja), är-Rahiim (Armahtaja) ja muita Allahin nimiä.

Yksi suurimmista syistä, miksi Allah on luonut ihmiskunnan – mikä on yksi suurimmista koetuksista – on käsky vahvistaa Hänen ykseytensä (täuhiid) ja palvoa Häntä yksin ilman kumppania. Allah on lausunut tämän syyn ihmiskunnan luomiselle, kuten Hän sanoo (merkityksen selitys): "Enkä Minä (Allah) ole luonut ginnejä ja ihmisiä kuin palvomaan Minua (Yksin)." (Koraani 51:56)

Ibn Kathiir rahimähullaah sanoi: Se tarkoittaa, Minä olen luonut heidät, että saatan käskeä heitä palvomaan Minua, en koska tarvitsen heitä. 'Ali ibn Abi Talha sanoi kertoen ibn 'Abbaasilta: "Kuin palvomaan Minua (Yksin)" halukkaasti tai vastahakoisesti. Tämä on ibn Jareerin suosima näkökanta. Ibn Jurayj sanoi: Se tarkoittaa, paitsi että heidän tulisi tuntea Minut. Ar-Rabii' ibn Anas sanoi: "Kuin palvomaan Minua (Yksin)", se tarkoittaa palvonnan vuoksi. Lainaus päättyy. (Täfsiir ibn Kathiir, 4/239)

Sheikki 'Abdurrahman as-Sa'di rahimähullaah sanoi: Allah, olkoon Hän ylhäinen, loi ihmiskunnan palvomaan Häntä ja tuntemaan Hänet Hänen nimiensä ja ominaisuuksiensa kautta, ja määräsi sen heille. Jokainen, joka alistuu Hänelle ja tekee sen, mitä hänelle on määrätty, tulee olemaan yksi menestyneistä, mutta jokainen, joka kääntyy pois siitä, tulee olemaan häviäjä. Hän tulee väistämättömästi keräämään heidät yhteen Tuonpuoleisessa, missä Hän tulee palkitsemaan tai rankaisemaan heitä siitä, mitä Hän käski ja kielsi heitä tekemästä. Näin ollen Allah mainitsee, kuinka mushrikuun (monijumalaiset, epäjumalan palvojat, ne, jotka eivät usko Allahin ykseyteen) kielsivät palkkion tai rangaistuksen, kuten Hän sanoo (merkityksen selitys): "…Mutta jos te tulisitte sanomaan heille: 'Teidät tullaan todellakin nostamaan ylös kuoleman jälkeen', ne, jotka eivät usko, tulisivat varmasti sanomaan: 'Tämä ei ole muuta kuin päivänselvää taikuutta.'" (Koraani 11:7). Se tarkoittaa, jos puhuisit näille ihmisille ja kertoisit heille Ylösnousemuksesta kuoleman jälkeen, he eivät uskoisi sinua, pikemminkin he hylkäisivät sanasi kiivaasti ja kieltäisivät tuomasi viestin, ja he sanoisivat: "Tämä ei ole muuta kuin päivänselvää taikuutta." Mutta todellisuudessa se on ilmeinen totuus. Lainaus päättyy. (Täfsiir as-Sa'di, s. 333)

Ja Allah tietää parhaiten.


Kysymys #35914:

Kuulen usein, että ihmisiä kohtaavissa onnettomuuksissa on suuri viisaus. Mikä tämä viisaus on?

Vastaus:

Kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille.
Kyllä, onnettomuuksissa on suuri viisaus, mukaan lukien seuraava:

Allahille, maailmojen Herralle, todellisen nöyrtymisen ja palvonnan ('ubuudijjä) saavuttaminen.
Monet ihmiset ovat mielijohteittensa ja halujensa orjia, eivätkä ole todellisia orjia Allahille. He sanovat olevansa Allahin orjia, mutta kun heitä koetellaan, he kääntyvät kannoillaan ja häviävät tässä maailmassa ja Tuonpuoleisessa, ja tuo on ilmeinen häviö. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Ihmiskunnan joukossa on hän, joka palvoo Allahia reunalla (epäilyksessä); jos hänelle tapahtuu hyvää, hän on siihen tyytyväinen, mutta jos koettelemus kohtaa hänet, hän kääntyy takaisin (palaa takaisin epäuskoon islamin vastaanottamisen jälkeen). Hän menettää sekä tämän maailman että Tuonpuoleisen. Se on ilmeinen häviö." (Koraani 22:11)

Koettelemukset vahvistavat uskovia maassa.
Imaami ash-Shafi'ille rahimähullaah sanottiin: Mikä on parempi, kärsivällisyys, koetukset vai vahvistuminen? Hän sanoi: Vahvistuminen on taso, jonka profeetat saavuttivat, eikä voi vahvistua muuten kuin koettelemusten jälkeen. Jos henkilöä koetellaan, hänestä tulee kärsivällinen, ja jos hän pysyy kärsivällisenä, hän tulee vahvistumaan.

Syntien sovitus.
Abu Huraira (RAA) kertoi Profeetan (SAAS) sanoneen: "Koettelemukset tulevat kohtaamaan uskovaa miestä ja naista heitä itseään, heidän lapsiaan ja omaisuuttaan koskien, kunnes he kohtaavat Allahin ilman yhtään syntiä." (At-Tirmidhi, al-Albaani luokitteli sen sahiihiksi äs-Silsilät-us-Sahiihässä)

Anasin (RAA) kerrottiin sanoneen: Allahin lähettiläs (SAAS) sanoi: "Kun Allah tahtoo hyvää palvelijalleen, Hän kiirehtii rangaistusta tälle tässä maailmassa, ja kun Allah tahtoo pahaa orjalleen, Hän pidättää tämän syntien rangaistusta tältä, kunnes tämä tulee Ylösnousemuksen päivänä kaikkien syntiensä kanssa." (At-Tirmidhi, al-Albaani luokitteli sen sahiihiksi äs-Silsilät-us-Sahiihässä)

Palkkion saavuttaminen ja aseman nousu.
Muslim kertoi 'Aishan (RAA) sanoneen: Allahin lähettiläs (SAAS) sanoi: "Piikki tai mikään suurempi ei vahingoita uskovaa, paitsi että Allah tulee nostamaan häntä asemassa sen vuoksi tai pyyhkimään synnin sen vuoksi."

Onnettomuudet antavat henkilölle tilaisuuden ajatella omia vikojaan, puutteitaan ja menneitä virheitään. Koska jos se on rangaistus, mikä oli synti (joka aiheutti sen)?

Onnettomuus on opetus täuhiidistä, uskosta ja luottamuksesta Allahiin.
Se osoittaa sinulle käytännöllisessä merkityksessä, mitä olet todella, joten tulet käsittämään olevasi heikko orja, ja sen, ettei sinulla ole mitään voimaa, paitsi Herrasi kanssa. Sitten tulet luottamaan Häneen ja kääntymään Hänen puoleensa todellisessa merkityksessä, sekä tulet laittamaan sivuun asemasi, ylpeytesi, ylimielisyytesi, itseihailusi ja välinpitämättömyytesi. Lisäksi tulet ymmärtämään olevasi köyhä ja tarvitsevasi Herraasi, ja ymmärrät, että olet heikko ja sinun tarvitsee kääntyä Voimakkaimman, Kaikkivaltiaan puoleen, kunnia olkoon Hänelle.

Ibn al-Qayyim rahimähullaah sanoi: Jos Allah ei hoitaisi orjiaan koettelemusten ja onnettomuuksien lääkkeellä, he tekisivät syntiä ja menisivät liian pitkälle. Kun Allah tahtoo hyvää palvelijalleen, Hän antaa tälle onnettomuuksien ja koettelemusten lääkkeen tämän tilanteen mukaisesti parantaakseen tämän kaikista turmiollisista sairauksista ja taudeista, kunnes Hän puhdistaa tämän ja sitten tekee tästä oikeutetun kunnioitetuimpaan asemaan tässä maailmassa, mikä on olla Allahin todellinen orja, ja tekee tästä oikeutetun suurimpaan palkintoon Tuonpuoleisessa, mikä on Hänen näkemisensä ja Hänen lähellään oleminen. Lainaus päättyy. (Zääd äl-Mä'ääd, 4/195)

Onnettomuudet karkottavat itseihailun sydämistämme ja tuovat sydämemme lähemmäksi Allahia.
Ibn Hajar rahimähullaah sanoi: Yuunus ibn Bukayr kertoi Zijäädäät äl-Mäghaazissä ar-Rabii' ibn Anasin sanoneen: Eräs mies sanoi Hunäinin päivänä: "Tänään emme tule kärsimään tappiota lukumääräisen ylivoiman puutteen vuoksi." Profeetan (SAAS) oli vaikeata kestää tuota ja sitten heidät voitettiin.

Ibn al-Qayyim rahimähullaah sanoi kirjassa Zääd äl-Mä'ääd: Viisaudessaan Allah sääti, että muslimien tulisi ensin maistaa häviön katkeruutta, heidän suuresta lukumäärästään, riittävästä varustuksestaan ja voimastaan huolimatta. Tämä oli nöyrryttääkseen jotkut ihmiset, jotka tunsivat ylpeyttä Mekan valloittamisen vuoksi ja jotka eivät olleet menneet Hänen maahansa ja Hänen pyhäkköönsä samalla tavalla kuin Allahin lähettiläs (SAAS) oli mennyt sinne, nöyryydestä Herransa edessä hän taivutti päätään ratsastaessaan hevosellaan siihen pisteeseen, että hänen leukansa melkein kosketti satulaa. Lainaus päättyy.

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Että Allah saattaa koetella (tai puhdistaa) uskovia (synneistä) ja tuhota epäuskovat." (Koraani 3:141)

Al-Qaasimi rahimähullaah sanoi: Se tarkoittaa, puhdistaa heidät synnistä, ylpeydestä ja ylimielisyydestä. Hän puhdistaa heidät myös tekopyhistä ja saa heidät erottumaan selvästi erilleen heistä … Sitten Hän mainitsee toisen syyn, joka on "tuhota epäuskovat", sillä jos he pääsevät voitolle, he tulevat tekemään syntiä ja menemään liian pitkälle, mikä tulee aiheuttamaan heidän kukistumisensa ja tuhonsa. Allahin lait määräävät, että kun Hän haluaa tuhota vihollisensa ja hävittää heidät, Hän antaa heille saataville keinot, jotka tulevat johtamaan heidät turmioon ja perinpohjaiseen häviämiseen. Näiden keinojen joukosta suurin on, heidän epäuskonsa jälkeen, heidän syntinsä ja tyranniansa vainoamalla, vastustamalla ja taistelemalla Hänen läheisiä ystäviään vastaan … Allah tuhosi Uhudin päivänä ne, jotka sotivat Allahin lähettilästä (SAAS) vastaan ja olivat itsepintaisia epäuskossa. Lainaus päättyy.

Ihmisten todellisen luonteen osoittamiseksi, sillä on ihmisiä, joiden hyviä puolia ei tunneta, ennen kuin onnettomuus kohtaa.
Al-Fudayl ibn 'Iyaad rahimähullaah sanoi: Niin kauan kun ihmisillä on kaikki hyvin, heidän todellinen luonteensa on piilossa, mutta onnettomuuden tapahtuessa heidän todelliset luonteensa paljastuvat, joten uskova turvautuu uskoonsa ja tekopyhä turvautuu tekopyhyyteensä.

Al-Baihaqee rahimähullaah kertoi kirjassa äd-Dälää‘il Abu Salaman sanoneen: Monet ihmiset olivat hämmentyneitä – se tarkoittaa israa‘n (Allahin lähettilään yöllisen matkan) jälkeen – ja jotkut ihmisistä tulivat Abu Bakrin luokse ja kertoivat tälle (Allahin lähettilään yöllisestä matkasta). Tämä sanoi: "Todistan, että hän puhuu totta." He sanoivat: "Uskotko, että hän meni Syyriaan yhden yön aikana, sitten palasi takaisin Mekkaan?" Tämä sanoi: "Kyllä, ja uskon häneen enemmän kuin sen, uskon, mitä hän sanoo Ilmoituksesta, joka tulee hänelle taivaasta." Sen vuoksi hänet nimettiin as-Seddiiqiksi (totuudelliseksi).

Onnettomuudet vahvistavat ihmisten päättäväisyyttä.
Allah (SWT) valitsi Profeetalleen (SAAS) kovan elämän täynnä kaikenlaisia vaikeuksia nuoresta iästä lähtien valmistaakseen tätä suureen tehtävään, joka odotti tätä, ja jota kukaan ei pystyisi kestämään, paitsi miehistä vahvin, joka oli käynyt läpi vaikeuksia ja jota oli koeteltu onnettomuuksilla ja joka oli kestänyt ne kärsivällisyydellä.

Profeetta (SAAS) syntyi orpona, eikä kestänyt kauan ennen kuin hänen äitinsäkin kuoli. Allah muistutti Profeettaa (SAAS) tästä, kun Hän sanoi (merkityksen selitys): "Eikö Hän löytänyt sinut [oi Muhammad (SAAS)] orpona ja antoi sinulle suojan?" (Koraani 93:6)

On aivan kuin Allah halusi valmistaa Profeettaa (SAAS) kantamaan vastuuta ja kestämään vaikeuksia varhaisesta iästä asti.

Toinen syy onnettomuuksissa ja vaikeuksissa on se, että ihminen kykenee erottamaan todellisten ystävien ja omia etuja sydämessään omaavien ystävien välillä.

Onnettomuudet muistuttavat sinua synneistäsi, niin että voit katua niitä.
Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Kaikki hyvä, mikä saavuttaa teidät, on Allahilta, mutta kaikki paha, mitä teille tapahtuu, on teistä itsestänne…" (Koraani 4:79)

Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Mitä tahansa onnettomuudesta tapahtuu teille, se on sen vuoksi, mitä teidän kätenne ovat ansainneet. Hän antaa paljon anteeksi." (Koraani 42:30)

Onnettomuudet tarjoavat mahdollisuuden katua ennen kuin suurempi rangaistus tulee Ylösnousemuksen päivänä. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Totisesti Me aiomme saada heidät maistamaan lähellä olevaa kärsimystä (tämän maailman elämän kärsimystä, eli katastrofeja, onnettomuuksia) ennen suurinta kärsimystä (Tuonpuoleisessa), jotta he saattavat (katua ja) palata takaisin (ottaa islamin vastaan)." (Koraani 32:21)

"Lähellä olevaa kärsimystä" viittaa vaikeuksiin ja pahoihin asioihin, joita tapahtuu henkilölle tässä maailmassa. Jos elämä on jatkuvasti helppoa, ihminen saattaa tulla omahyväiseksi ja ylimieliseksi ja luulla, että hän ei tarvitse Luojaansa, joten Hänen armostaan Hän koettelee ihmisiä, niin että he saattavat palata Hänen luokseen.

Onnettomuudet osoittavat sinulle tämän maailman todellisen luonteen ja sen katoavaisuuden. Ne osoittavat tämän maailman olevan väliaikaisia mukavuuksia. Lisäksi ne osoittavat sinulle, että todellinen elämä on se, joka on tämän maailman tuolla puolen, elämässä, jossa ei ole sairauksia tai uupumusta. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "…Totisesti Tuonpuoleisen koti – tuo on elämä todellakin (iankaikkinen elämä, joka ei koskaan lopu), jos he vain tietäisivät." (Koraani 29:64)

Mutta tämä elämä on vain vaikeuksia ja uupumusta. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "Totisesti Me olemme luoneet ihmisen ponnistelemaan." (Koraani 90:4)

Onnettomuudet muistuttavat sinua hyvän terveyden ja helppouden suuresta siunauksesta.
Sinulle tapahtuva onnettomuus osoittaa sinulle selkeimmällä tavalla terveyden ja helppouden merkityksen, joista nautit useita vuosia, mutta joiden suloisuutta et maistanut etkä arvostanut täysin.

Onnettomuudet muistuttavat sinua siunauksista ja Yhdestä, joka antaa ne, ja tämä saa sinut kiittämään ja ylistämään Allahia Hänen siunauksistaan.

Paratiisin kaipuu.
Et tule koskaan kaipaamaan Paratiisia ennen kuin maistat tämän maailman karvautta. Kuinka voit kaivata Paratiisia, jos olet tyytyväinen tähän maailmaan?

Nämä ovat joitakin onnettomuuksien viisauksista ja eduista, joita saavutetaan niiden kautta, ja Allahin viisaus on todellakin suuri.

Ja Allah tietää parhaiten.


Kysymys #71236:

Jos onnettomuus kohtaa muslimia hänen terveyttään tai omaisuuttaan koskien ja niin edelleen, mikä on oikea tapa käsitellä sitä islamin mukaan?

Vastaus:

Kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille.

Ensiksi:
Onnettomuudet ja katastrofit ovat koetus, ja ne ovat osoitus siitä, että Allah rakastaa henkilöä, koska ne ovat kuin lääke: vaikka se on karvasta, sinä annat sitä sen karvaudesta huolimatta hänelle, jota rakastat – ja Allahille kuuluu korkein esimerkki. Luotettavassa hädiithissä sanotaan: "Suurin palkkio tulee suurimmalla koetuksella. Kun Allah rakastaa ihmisiä, Hän koettelee heitä. Jokainen, joka hyväksyy sen, voittaa Hänen mielihyvänsä, mutta jokainen, joka on tyytymätön siihen, ansaitsee Hänen vihansa." (At-Tirmidhi ja ibn Maaja; al-Albaani luokitteli sen häsäniksi kirjassa Sahiih at-Tirmidhi.)

Uskovalle on parempi, että onnettomuudet kohtaavat häntä tässä maailmassa, kuin että rangaistukset varastoitaisiin hänelle Tuonpuoleiseen; kuinka se voisi olla muuten, kun onnettomuuksien vuoksi hänen asemaansa nostetaan ja hänen pahoja tekojaan sovitetaan? Profeetta (SAAS) sanoi: "Kun Allah tahtoo hyvää palvelijalleen, Hän kiirehtii rangaistusta tälle tässä maailmassa, ja kun Allah tahtoo pahaa orjalleen, Hän pidättää tämän syntien rangaistusta tältä, kunnes tämä tulee Ylösnousemuksen päivänä kaikkien syntiensä kanssa." (At-Tirmidhi, al-Albaani luokitteli sen sahiihiksi kirjassa Sahiih at-Tirmidhi.)

Al-Hasan al-Basri rahimähullaah sanoi: "Älkää harmistuko tapahtuvista onnettomuuksista ja katastrofeista, sillä ehkäpä teidän pelastuksenne on jossakin, josta ette pidä, ja ehkäpä teidän turmionne on jossakin, josta pidätte."

Al-Fadl ibn Sahl rahimähullaah sanoi: "Onnettomuudessa on siunaus, jota viisaan miehen ei tulisi jättää huomiotta. Sillä onnettomuus pyyhkii pois syntejä, antaa henkilölle mahdollisuuden saavuttaa palkkion kärsivällisyydestä, karkottaa välinpitämättömyyttä, muistuttaa henkilöä siunauksista terveyden aikana, kutsuu henkilöä katumaan ja rohkaisee henkilöä antamaan hyväntekeväisyyteen."

Onnettomuuden kautta uskova etsii palkkiota, eikä ole muuta tapaa saavuttaa sitä, paitsi kärsivällisyydellä, eikä ole muuta tapaa olla kärsivällinen, paitsi varmalla uskolla ja vahvalla tahdolla.

Muista Lähettilään (SAAS) sanat: "Kuinka hieno uskovan asia onkaan, sillä kaikki hänen asiansa ovat hyviä, eikä tämä päde keneenkään muuhun paitsi uskovaan. Jos hänelle tapahtuu jotain hyvää, hän on siitä kiitollinen ja se on hyvä hänelle. Jos hänelle tapahtuu jotain pahaa, hän kestää sen kärsivällisesti ja se on hyvä hänelle." (Muslim)

Joten jos onnettomuus kohtaa muslimia, hänen pitää sanoa "innää lilläähi wä innää iläihi raagi'uun" (todella me kuulumme Allahille ja todella Hänen luokseen me tulemme palaamaan) sekä pyyntörukouksia, joita on kerrottu Profeetalta (SAAS).

Kuinka ihania ovat nuo hetket, jolloin henkilö kääntyy Herransa puoleen ja tietää, että Hän yksin on Yksi, joka suo helpotuksen ahdingosta. Kuinka suuri on helpotus, kun se tulee vaikeuksien jälkeen. Allahin, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): "…Mutta anna ilouutinen äs-saabirooneille (kärsivällisille), jotka onnettomuuden kohdatessa heidät sanovat: 'Todella me kuulumme Allahille ja todella Hänen luokseen me tulemme palaamaan.' He ovat niitä, joiden päällä on saläwäät (jotka ovat siunattuja ja joille tullaan antamaan anteeksi) heidän Herraltaan, ja (he ovat niitä, jotka) vastaanottavat Hänen armonsa, ja he ovat niitä, jotka ovat johdatettuja." (Koraani 2:155-157)

Muslim kertoi Ummu Salaman (RAA) sanoneen: Kuulin Allahin lähettilään (SAAS) sanovan: "Ei ole yhtään muslimia, jota kohtaa onnettomuus ja hän sanoo sen, mitä Allah on määrännyt – 'todella me kuulumme Allahille ja todella Hänen luokseen me tulemme palaamaan. Oi Allah palkitse minut onnettomuuteni vuoksi ja korvaa se minulle jollain paremmalla' – paitsi että Allah tulee korvaamaan sen hänelle jollakin paremmalla." Ummu Salama (RAA) sanoi: Kun Abu Salama kuoli, sanoin: Kuka muslimien joukosta on parempi kuin Abu Salama, ensimmäinen perhekunta, joka muutti liittyäkseen Allahin lähettilään (SAAS) seuraan? Sitten sanoin sen (edellä mainitun pyyntörukouksen), ja Allah antoi minulle korvaukseksi Allahin lähettilään (SAAS).

Toiseksi:
On asioita, joiden ajatteleminen tekee onnettomuudesta helpomman kestää henkilölle, jota on kohdannut onnettomuus.

Ibn al-Qayyim on maininnut useita asioita hyödyllisessä kirjassaan Zääd äl-Mä'ääd (4/189-195), mukaan lukien seuraavat asiat:

Jos hän katsoo sitä, mikä on kohdannut häntä, hän tulee huomaamaan, että hänen Herransa on jättänyt hänelle jotain, joka on samanlaista tai sitä parempaa. Jos hän on kärsivällinen ja hyväksyy sen, Hän on varastoinut hänelle jotain, joka on monikertaisesti suurempaa kuin se, mitä hän on menettänyt tämän onnettomuuden vuoksi, ja jos Hän olisi tahtonut, Hän olisi voinut tehdä onnettomuudesta jopa suuremman.

Onnettomuuden tuli voidaan sammuttaa ajattelemalla niitä, joita on kohdannut pahempi onnettomuus. Antaa henkilön katsoa oikealle puolelleen, näkeekö hän mitään muuta paitsi onnettomuutta? Sitten antaa hänen katsoa vasemmalle puolelleen, näkeekö hän mitään muuta paitsi häviötä? Jos hän katsoisi ympärillään olevia ihmisiä, hän näkisi vain ihmisiä, joita koetellaan joko heidän pitämiensä asioiden menettämisellä tai siten, että heille tapahtuu asioita, joista he eivät pidä. Tämän maailman kärsimykset ovat kuin unia tai ohitse kulkevia varjoja. Jos naurat vähän, tulet itkemään paljon, ja jos olet onnellinen päivän, tulet olemaan onneton eliniän, ja jos sinulla on haluamasi asia vähän aikaa, tulet olemaan ilman sitä pitkän aikaa. Ei ole yhtään onnen päivää, paitsi että sitä seuraa kärsimyksen päivä. Ibn Mas'ud (RAA) sanoi: "Jokaista ilon hetkeä kohden on surun hetki, eikä ole yhtään iloa täynnä olevaa taloa, paitsi että se tulee täyttymään surulla." Ibn Sirin sanoi: "Ei ole koskaan mitään naurua, paitsi että sen jälkeen tulee itku."

Tulisi huomauttaa, että pakokauhun valtaan joutuminen ei poista onnettomuutta, ja tosiasiassa se pahentaa asioiden tilaa.

Tulee mainita, että kärsivällisyydestä ja antautumisesta saatavaa palkkiota ilman jääminen on pahempaa kuin itse onnettomuus, koska Allah on suonut palkkioksi kärsivällisyydestä ja Hänen puoleensa kääntymisestä [sanomalla innää lilläähi wä innää iläihi raagi'uun (todella me kuulumme Allahille ja todella Hänen luokseen me tulemme palaamaan)] anteeksiannon, armon ja johdatuksen.

Tulisi huomauttaa, että pakokauhun valtaan joutuminen saa henkilön vihollisen riemuitsemaan ja ystävän surulliseksi; se saa Allahin vihaiseksi ja Saatanan iloiseksi; se tuhoaa palkkion ja heikentää päättäväisyyttä. Jos henkilö on kärsivällinen, etsii palkkiota, kamppailee miellyttääkseen Allahia, pyrkii saamaan ystävänsä iloiseksi ja tekemään vihollisensa surulliseksi, sekä yrittää vapauttaa veljiään heidän taakoistaan ja lohduttaa heitä ennen kuin he lohduttavat häntä, tämä on järkkymättömyyttä ja merkki täydellisyydestä – ei poskiensa läimäyttely, vaatteidensa repiminen, kuoleman toivominen ja tyytymättömyys jumalalliseen päätökseen.

Tulee mainita, että kärsivällisenä olemisen ja palkkion etsimisen jälkeen tulee nautinto ja ilo, jotka ovat moninkertaisesti suuremmat kuin se, minkä henkilö olisi voinut saada pitäen sen, minkä hän menetti. Hänelle riittää "ylistyksen talo", joka rakennetaan hänelle Paratiisiin palkkiona siitä, että hän on ylistänyt Herraansa ja kääntynyt Hänen puoleensa [sanomalla innää lilläähi wä innää iläihi raagi'uun (todella me kuulumme Allahille ja todella Hänen luokseen me tulemme palaamaan)]. Joten antaa hänen päättää kumpi onnettomuus kahdesta on suurempi: tämän maailman onnettomuus vai ikuisessa Paratiisissa ylistyksen talon menettämisen onnettomuus. At-Tirmidhin Sunänissä on kerrottu märfuu' hädiith: "Ylösnousemuksen päivänä ihmiset tulevat toivomaan, että heidän ihonsa olisi leikattu saksilla tässä maailmassa, nähdessään niiden palkkion, joita kohtasi onnettomuus." Yksi säläfeistä sanoi: Ilman tämän maailman onnettomuuksia me tulisimme tyhjin käsin Ylösnousemuksen päivänä.

Tulisi huomauttaa, että Yksi, joka koettelee henkilöä, on Viisain ja Armollisin, ja että Hän – olkoon kunnia Hänelle – ei lähettänyt tätä onnettomuutta tuhoamaan tätä, aiheuttamaan tälle kärsimystä tai tehdäkseen tästä lopun. Pikemminkin Hän tutkii tätä, koettelee tämän kärsivällisyyttä, hyväksymistä ja uskoa; se on että Hän saattaisi kuulla tämän pyyntörukoukset, saattaisi nähdä tämän seisomassa edessään etsien turvaa, nöyränä ja valittamassa Hänelle.

Tulee mainita, että ilman tämän maailman koetuksia ja koettelemuksia henkilö saattaisi tulla ylimieliseksi, alkaa ihailla itseään, kehittää tyrannimaisen asenteen ja muuttua kovasydämiseksi, jotka johtaisivat hänen tuhoonsa tässä maailmassa ja Tuonpuoleisessa. Se on Armollisimman armo, että Hän hillitsee häntä aika ajoin onnettomuuden lääkkeellä suojellakseen häntä näiltä taudeilta, säilyttääkseen hänen alistumisensa ja palvontansa virheettömänä, sekä poistaakseen kaikki pahat ainekset, jotka saattaisivat johtaa hänen tuhoonsa. Olkoon kunnia Yhdelle, joka osoittaa armoa koettelemuksen kautta, ja koettelee siunauksen kautta, kuten sanotaan:

Allah saattaa siunata meitä onnettomuuksilla, vaikka se on vaikeaa, ja Allah saattaa koetella joitakin ihmisiä siunauksilla.

Tulisi huomauttaa, että tämän maailman katkeruus on Tuonpuoleisen suloisuuden ydin, sillä Allah tulee muuttamaan edellisen jälkimmäiseksi. Samoin tämän maailman suloisuus on Tuonpuoleisen katkeruuden ydin. On parempi siirtyä väliaikaisesta katkeruudesta ikuiseen suloisuuteen kuin toisin päin. Jos tämä ei ole vieläkään selkeä sinulle, sitten ajattele sitä, mitä Profeetta (SAAS) sanoi: "Paratiisi on ympäröity vaikeuksilla ja Helvetti on ympäröity haluilla." Lainaus päättyy.

Kolmanneksi:
Monissa tapauksissa, jos henkilö reagoi hyvin onnettomuuteen, hän ymmärtää sen olevan siunaus ja lahja, eikä koetus.

Sheikh-ul-islam ibn Taymiya rahimähullaah sanoi: "Onnettomuus, joka saa sinut kääntymään Allahin puoleen, on parempi sinulle kuin siunaus, joka saa sinut unohtamaan Allahin muistamisen."

Sufyan rahimähullaah sanoi: Se, mitä henkilö inhoaa, saattaa olla parempi hänelle kuin se, mistä hän pitää, koska se, mitä hän inhoaa, saa hänet kutsumaan Allahia, kun taas se, mistä hän pitää, saattaa tehdä hänet piittaamattomaksi.

Ibn Taymiya rahimähullaah piti vihollistensa aiheuttamaa vankeutta siunauksena. Ibn al-Qayyim rahimähullaah sanoi: Yhtenä päivänä hän – viitaten ibn Taymiyaan – sanoi minulle: Mitä viholliseni voivat tehdä minulle? Puutarhani on sydämessäni; minne tahansa menenkin, se on mukanani, eikä se koskaan jätä minua. Vankeuteni on eristäytymistä (mahdollisuus palvontaan), minun tappamiseni on marttyyrius ja kaupungistani karkottaminen on matka.

Hänellä oli tapana sanoa vankeudestaan linnoituksessa: Jos kuluttaisin kultaa niin paljon kuin tähän linnoitukseen mahtuu, se ei riittäisi ilmaisemaan kiitollisuuttani tästä siunauksesta. Tai hän sanoi: Se ei riittäisi palkitsemaan heitä siitä, mitä he ovat tuoneet minulle hyvyydestä.

Kun hänet vangittiin, hänellä oli tapana sanoa maatessaan suullaan: Oi Allah, auta minua muistamaan Sinua, kiittämään Sinua ja palvelemaan Sinua hyvin mää shää‘ Allah. Hän sanoi minulle (ibn al-Qayyim) yhtenä päivänä: Hän, joka pidättää sydäntään pois Herransa luota, on todella vangittu, ja todellinen vanki on hän, joka on mielijohteittensa ja halujensa vanki. Kun hän astui sisään linnoitukseen ja oli sen muurien sisäpuolella, hän katsoi sitä ja sanoi (merkityksen selitys): "…Joten muuri, missä on portti, tullaan laittamaan heidän välilleen. Sen sisäpuolella tulee olemaan armo ja sen ulkopuolella tulee olemaan kärsimys." (Koraani 57:13)

Allah tietää, etten minä (ibn al-Qayyim) ole koskaan nähnyt ketään, joka oli tyytyväisempi elämäänsä kuin hän, huolimatta kaikista hänen kokemistaan vaikeuksista sekä ylellisyyden ja mukavuuden puutteesta, tosiasiassa hänen elämänsä oli ylellisyyden ja mukavuuden vastakohta, ja huolimatta hänen kohtaamastaan vankeudesta, uhkista ja uupumuksesta; kaikesta tuosta huolimatta hän oli onnellisin ihmisistä omaan elämäänsä, tyytyväisin ja rohkein. Hänen kasvoiltaan saattoi nähdä ilon ja onnellisuuden merkit. Kun olimme peloissamme ja aavistelimme onnettomuutta, eikä meillä ollut paikkaa, johon kääntyä, menimme hänen luokseen ja heti kun näimme hänet ja kuulimme hänen äänensä, kaikki nuo pelot katosivat ja vaihtuivat tyytyväisyyteen, rohkeuteen, varmuuteen ja levollisuuteen. Kunnia olkoon Yhdelle, joka näytti joillekin palvelijoistaan Paratiisinsa ennen kuin he tapasivat Hänet, ja avasi sen portit heille, kun he olivat vielä tässä tekojen maailmassa, joten jotain sen tuulahduksista ja tuoksuista tuli heille, mikä sai heidät omistamaan energiansa sen tavoitteluun ja kilpailemaan sen saavuttamiseksi. Lainaus päättyy. (Äl-Wääbil äs-Sajjib, s. 110)


Loppusanat

[Vaikeudet vahvistavat sydäntäsi, sovittavat syntejäsi ja auttavat tukahduttamaan taipumusta ylpeyteen ja ylimielisyyteen. Saatat muistaa, että vaikeuksien aikana hylkäsit järjettömät hullutukset ja muistit Allahia. Koettelemuksen kohdatessa sinua muut osoittivat myötätuntoa sinua kohtaan ja sinusta tuli oikeamielisten ihmisten tekemien pyyntörukousten onnekas vastaanottaja. Sellaisina aikoina sinä alistuit halukkaasti ja nöyrästi Allahin tahtoon ja Hänen päätökseensä. Koettelemus saa aikaan varovaisuutta ja antaa koetellulle aikaisen varoituksen pahan tien seuraamisesta. Hän, jota koettelemus on kohdannut, voi osoittaa rohkeutta kärsivällisyydellä; ja hänen olosuhteensa, toisin kuin tämän maailman nautinnoista juopuneella, antaa hänelle mahdollisuuden valmistautua vakavasti kohtaamiseen Herransa kanssa. Hän kykenee antamaan tuomion tässä maailmassa puolueettomalla päätöksellä ja näin ollen hän tulee tuntemaan sen jonain, joka ei ole ikävöimisen arvoinen. Muut näkökohdat, jotka liittyvät toisinaan vaikeuksien kohtaamisen viisauteen ja hyötyihin, vaikka ne saattaisivat jäädä meidän käsityskykymme ulkopuolelle, ovat varmasti olemassa ja tunnettuja kaiken olemassa olevan Herralle…

Olemalla tyytymätön tilanteeseensa ja ajattelemalla epäasianmukaisia ajatuksia Allahista henkilö avaa levottomuuden ja surun ovet. Toisaalta tyytyväisyys tilanteeseensa ja Allahin päätökseen avaa oven paratiisiin maan päällä jopa ennen Tuonpuoleisen Paratiisia. Kyseleminen ja valittaminen siitä, mitä on päätetty, ei voi johtaa tyytyväisyyteen ja sisäiseen rauhaan. Sen sijaan alistuminen ja hyväksyminen voivat saada aikaan nuo suotuisat tulokset, koska Häntä, joka ylläpitää kaikkia asioita, ei tulisi koskaan syyttää siitä, mitä Hän on säätänyt. Muistan vieläkin kertomuksen ibn ar-Rawandista, tunnetusta ateisti filosofista. Hän näki tavallisen tietämättömän miehen, joka eli linnoissa ja joka oli hyvin rikas. Ibn ar-Rawandi kääntyi taivasta kohti ja huudahti: "Minä olen sukupolveni filosofi, silti elän köyhyydessä, kun taas tämä tietämätön kansanmies on rikas. Tämä on umpimähkäinen ja outo jakaminen." Sitten Allah lisäsi ibn ar-Rawandin kärsimystä, nöyryytystä ja köyhyyttä. "…Mutta varmasti Tuonpuoleisen kärsimys tulee olemaan häpeällisempi, eikä heitä tulla koskaan auttamaan." (Koraanin jakeen 41:16 merkityksen selitys)

Jos henkilö pysyy tyytyväisenä tilanteeseensa vaikeina aikoina, hän pystyy pysymään rauhallisena ja tyynenä. Mutta lisäksi henkilö osoittaa todellista uskoa Allahin ja Hänen lähettiläänsä (SAAS) lupaukseen. Aivan kuin hänen sydämellään on ääni, joka sanoo: "…'Tämä on se, mitä Allah ja Hänen lähettiläänsä [Muhammad (SAAS)] olivat luvanneet meille; ja Allah ja Hänen lähettiläänsä [Muhammad (SAAS)] olivat puhuneet totta.' Se vain lisäsi heidän uskoaan ja alistumistaan (Allahille)." (Koraanin jakeen 33:22 merkityksen selitys)

Sen sijaan tyytymätön sydän on täynnä sairautta, epäilystä ja epävakaisuutta; sellainen sydän pysyy kapinallisena ja levottomana. Aivan kuin tälläkin sydämellä olisi ääni, mutta sen puhumat sanat ovat niin erilaiset: "…Allah ja Hänen lähettiläänsä (SAAS) eivät luvanneet meille mitään, paitsi harhakuvitelmia!" (Koraanin jakeen 33:12 merkityksen selitys)

Ihmiset, joilla on tämänkaltainen sydän, ovat ristiriitaisia kanssakäymisessään. Jos heillä on oikeuksia jonkun suhteen, he kiirehtivät vaatimaan oikeuksiaan. Kuitenkin jos heiltä haetaan heidän velvollisuuksiensa täyttämistä, he kääntyvät pois ylenkatsoen. Kun heille tapahtuu hyviä (asioita), he ovat tyyniä ja tyytyväisiä, mutta kun heidät laitetaan kokeeseen, kuinka äkillinen onkaan heidän muutoksensa pahempaan päin! He ovat niitä, jotka eivät ole menettäneet ainoastaan tätä maailmaa, vaan myös Tuonpuoleisen. "…Se on ilmeinen häviö." (Koraanin jakeen 22:11 merkityksen selitys)

Joten nuo ovat kaksi vastakohtaa, joiden tuottamat tulokset ovat yhtäläisesti vastakohtia luonteessaan: tyytyväisyys johtaa rauhaan, joka lopulta johtaa hyvinvointiin; harmistuminen Allahin päätöksestä johtaa levottomuuteen, joka lopulta johtaa epäonnistumiseen. Sinun tulee muistaa, että yksi suurimmista siunauksista, jonka Allah antaa yhdelle Hänen orjistaan, on tyyneyden suominen hänelle, ja yksi parhaista tavoista saavuttaa tyyneys, on tyytyväisyys Allahiin kaikkina aikoina.] [Sheikki 'Aa‘id ibn 'Abdullah al-Qarnin kirjasta "Don't be sad" (Älä ole surullinen)]

Allah ei kuormita henkilöä yli hänen rajojensa. Tämä saa palkkion siitä hyvästä, minkä hän on ansainnut, ja tätä rangaistaan siitä pahasta, minkä hän on ansainnut. "Totisesti ne, jotka eivät toivo tapaamista Meidän kanssamme, mutta ovat tyytyväisiä tämänhetkisen maailman elämään, ja ne, jotka ovat välinpitämättömiä Meidän ääjääteillemme (todisteille, merkeille, jakeille, opetuksille, tunnusmerkeille ja ilmoituksille, ja niin edelleen), ne, heidän olinpaikkansa tulee olemaan Tuli, sen vuoksi mitä heillä oli tapana ansaita. Totisesti ne, jotka uskovat [Allahin ykseyteen kuuden uskonkappaleen ohella, eli uskovat Allahiin, Hänen enkeleihinsä, Hänen kirjoihinsa, Hänen lähettiläisiinsä, Ylösnousemuksen päivään ja äl-qadäriin (sallimukseen) – islamilaiseen yksijumalaisuuteen] ja tekevät oikeamielisiä tekoja, heidän Herransa tulee johdattamaan heitä heidän uskonsa vuoksi; heidän allaan tulee virtaamaan joet Nautinnon puutarhassa (Paratiisissa). … Jos Allah kiirehtisi ihmiskunnalle sitä pahaa (minkä he ovat ansainneet tai mitä he pyytävät itselleen ja lapsilleen ollessaan vihaisia) kuten Hän kiirehtii heille sitä hyvää (mitä he pyytävät), he joutuisivat perikatoon. Joten Me jätämme ne, jotka eivät odota tapaamista Meidän kanssamme, tekemään syntejään vaeltaen sokeasti sekasorrossa." (Koraanin jakeiden 10:7-9, 11 merkityksen selitys)

Oi Herramme! Tee meistä alistuvaisia Sinulle ja jälkeläisistämme Sinulle alistuva kansa. Ota vastaan katumuksemme. Todella Sinä olet Hän, joka ottaa vastaan katumuksen, Armahtaja. "…Herramme! Älä rankaise meitä, jos unohdamme tai teemme virheen, Herramme! Älä aseta meille sellaista taakkaa, jonka Sinä asetit niille, (jotka olivat) ennen meitä; Herramme! Älä laita meille suurempaa taakkaa, kuin mitä meillä on voimia kestää. Armahda meitä ja anna meille anteeksiantamus. Ole armollinen meille. Sinä olet meidän Elättäjämme ja anna meidän saada voitto uskottomista ihmisistä." (Koraanin jakeen 2:286 merkityksen selitys)


Julkaistu sunnuntaina 8. dhul-qi'dä -kuukautta 1428/18. marraskuuta 2007Imuroi tästä
Artikkeleita muslimeille