Igmää' (konsensus)

Konsensus (yksimielisyys) on islamilaisten oppineiden kokouksen mielipide, joka koskee elämän asioita, joihin ei ole selkeää todistetta Koraanista tai Sunnasta, joten oppineet tekevät niitä vastaavan fätwään (neuvovan päätöksen) perustuen Koraaniin ja Sunnaan.

Jos joku päivä muodostetaan suuri korkea-arvoisten muslimioppineiden neuvosto, johon osallistuu jäseniä kaikkialta muslimimaailmasta, ja sillä on jokavuotinen kokous, jossa se ottaa tarkasteltavaksi tapauksia ja tilanteita, jotka on annettu sille, silloin tämän neuvoston tekemillä päätöksillä on konsensuksen asema.

Profeetan (SAAS) on kerrottu sanoneen: "Minun kansakuntani ei koskaan tule olemaan yhtä mieltä jostain, joka on väärin." (At-Tirmidhi ja al-Haakim). Tämä ei tarkoita, että jokaisen henkilön muslimiyhteisössä tulee olla samaa mieltä jostakin asiasta, jotta konsensus (yksimielisyys) tapahtuisi. Se tarkoittaa, että tietyn ajan oppineet tulevat yksimielisesti tiettyyn johtopäätökseen. Jos näin tapahtuu, silloin heidän päätöksensä ei voi olla väärä.


Edelliselle sivulle Seuraavalle sivulle