Johdanto

"…'Iid on arabiankielinen sana, joka viittaa johonkin tavaksi tulleeseen, joka palaa ja jota toistetaan. Ä'jääd ('iid sanan monikko) tai juhlat ovat tunnusmerkkejä, joita on kaikilla kansoilla, mukaan lukien ne, jotka nojautuvat ilmoitettuihin kirjoituksiin ja ne, jotka palvovat epäjumalia, samoin kuin muut, koska juhlien juhliminen on vaistonvarainen osa ihmisluonnetta. Kaikki ihmiset haluavat, että heillä on erityisiä tilanteita juhlimiselle, milloin he kokoontuvat yhteen sekä ilmaisevat iloa ja onnellisuutta.

Epäuskovien kansojen juhlat saattavat liittyä maallisiin asioihin, kuten vuoden tai maanviljelyskauden alkamiseen, sään muuttumiseen, valtion perustamiseen, hallitsijan virkaanastumiseen ja niin edelleen. Ne saattavat liittyä myös uskonnollisiin tilaisuuksiin, kuten monet juhlista, jotka kuuluvat yksinomaan juutalaisille ja kristityille (esimerkiksi joulu ja kiitospäivä) ... Näitä juhlitaan kaikissa Euroopan ja Pohjois-Amerikan maissa nykyään sekä muissa maissa, joissa kristitty vaikutus on vallalla, vaikka maa ei olisi alun perin ollut kristitty. Jotkut niin kutsutut muslimit saattavat myös osallistua näiden juhlien viettämiseen tietämättömyyden tai tekopyhyyden vuoksi.

Zarathustralaisilla on myös omat juhlansa, kuten mahrajaan, nawroz ja niin edelleen. Äl-bäätenijjällä (šiialaisten lahko) on myös omat juhlansa, kuten 'iid äl-Ghadiir, jolloin he väittävät, että Profeetta (SAAS) antoi khilääfän (kalifaatin) 'Alille (RAA)...

Muslimit tunnetaan heidän juhlistaan. Profeetan (SAAS) sanat: "Jokaisella kansalla on juhlansa, ja tämä on teidän juhlanne." viittaavat siihen, että nämä kaksi 'iidiä ovat ainoastaan muslimeille, eikä muslimien ole luvallista jäljitellä epäuskovia ja monijumalaisia missään, joka on tunnusmerkillinen osa heidän juhliaan, olipa se sitten ruoka, vaatteet, kokot tai palvonnan teot. Ei ole luvallista antaa muslimilasten leikkiä noissa epäuskovien juhlissa, laittaa koristuksia tai liittyä epäuskovien kanssa noihin tilaisuuksiin. Kaikki epäuskovien juhlat sekä keksityt juhlat ovat kiellettyjä, kuten itsenäisyyspäivän juhlat, vallankumousten vuosijuhlat, puita juhlivat juhlat, valtaistuimelle nousemisen juhlat, syntymäpäivät, vappu, Niilin juhla, shimm än-näsiim (egyptiläinen kevätjuhla), opettajien päivä ja äl-mäwlid än-näbäwii (Profeetan syntymäpäivä)." [Otettu artikkelista: "'Eid: Etiquette and rulings" ('Iid: Tavat ja säännöt). Islam Q&A (www.islam-qa.com)]

Tämä artikkeli on koottu Islam Q&A internetsivustolta otetuista eri artikkeleista muslimien valistamiseksi heidän juhliensa tavoista, varsinkin 'iid äl-Ädhäästä, joka on pian käsillä. Kuitenkin ennen kuin käsittelemme 'iidin rituaaleja, meidän tulisi tietää sitä edeltävien päivien hyveistä.

Dhul-higgä -kuukauden kymmenen ensimmäistä päivää ovat suurenmoisten palvonnan kausien joukossa ja Allah pitää niitä parempina kuin kaikkia muita vuoden päiviä. Seuraava kappale antaa meille selvän käsityksen teoista, jotka tulevat hyödyttämään meitä tänä kautena.


Seuraavalle sivulle