Allahin, Armeliaan Armahtajan nimeen.

Är-rawääfid

 Artikkelin on koonnut ja suomentanut Ummu Mariam.

 

 

 

Totisesti kaikki ylistykset ja kiitokset kuuluvat Allahille, ylistämme Häntä, ja pyydämme Hänen apuaan ja anteeksiantamustaan, ja pyydämme turvaa Allahilta omien sielujemme ja tekojemme pahaa vastaan. Häntä, joka on saanut Allahin johdatuksen, ei kukaan voi johtaa harhaan, ja häntä, jonka Allah on johtanut harhaan, ei kukaan voi johdattaa. Todistan, ettei ole muuta todellista jumalaa, joka on palvonnan arvoinen, kuin yksin Allah, ilman kumppania, ja todistan, että Muhammad on Hänen palvelijansa ja lähettiläänsä.

"Oi te, jotka uskotte! Olkaa hurskaita Allahille (tekemällä kaiken, mitä Hän on määrännyt ja pidättäytymällä kaikesta siitä, minkä Hän on kieltänyt), niin kuin teidän tulisi olla hurskaita. (Totelkaa Häntä, olkaa kiitollisia Hänelle, ja muistakaa Häntä aina), älkääkä kuolko kuin islamin tilassa [muslimeina (täydellisellä alistumisella Allahille)]." (Koraanin jakeen 3:102 merkityksen selitys)

"Oi ihmiskunta, olkaa hurskaita Herrallenne, joka loi teidät yhdestä henkilöstä (Aadam), josta Hän loi hänelle vaimon (Eeva). Heistä molemmista Hän loi lukuisia miehiä ja naisia. Olkaa hurskaita Allahille, jolta vaaditte keskinäisiä (oikeuksianne), älkääkä (katkaisko) kohdun (yhteyttä, sukulaisuus). Todellakin, Allah vartioi teitä lakkaamatta." (Koraanin jakeen 4:1 merkityksen selitys)

"Oi te, jotka uskotte! Olkaa hurskaita Allahille ja puhukaa (aina) totta. Hän ohjaa teitä oikeamielisiin hyviin tekoihin ja antaa teille teidän syntinne anteeksi. Hän, joka tottelee Allahia ja Hänen lähettilästään (SAAS), on jo saanut suuren voiton (hän pelastuu Helvetin tulelta ja hänet tullaan päästämään sisään Paratiisiin)." (Koraanin jakeiden 33:70–71 merkityksen selitys)

Ämmää bä'd (sen jälkeen) todellakin, kaikkein totuudenmukaisin puhe on Allahin puhe, se on Allahin Kirja, ja paras johdatus on Muhammadin (SAAS) johdatus. Kaikista asioista pahimpia ovat uudistukset (uskonnossa), ja jokainen uusi asia on bid'ä (uudistus), ja jokainen bid'ä on harhaanjohtamista, ja jokainen harhaanjohtaminen johtaa Helvettiin.

 

 

Är-rawääfid (Hylkääjät) viittaa shiialaisuuden lahkoon, joka hylkäsi Zaid ibn 'Ali ibn al-Hussain ibn 'Alin Kuufassa, sen jälkeen kun he olivat luvanneet taistella hänen puolellaan umaijadikalifi Hishamin armeijaa vastaan. Är-rawääfid ovat suurin shiialaisten koulukunta, joka on vallitseva Azerbaidzhanissa, Iranissa, Irakissa ja Bahrainissa. Kun termiä shiialaisuus käytetään, se viittaa yleensä är-rawääfideihin, koska he ovat shiialaisuuden "puhdasoppinen" variantti. Tosin laajennetussa käytössä sen voidaan katsoa viittaavan myös muihin ryhmiin.

Är-rawääfid tunnetaan myös äl-gä'färijjänä, äl-‘imäämijjänä ja 12-shiialaisuutena (äl-ithnäi 'äshärijjä). Är-rawääfid uskovat kahteentoista imaamiin, joista kahdennentoista, äl-Mähdin, shiialaisten ylivertaisen pelastajan, on väitetty olleen piilossa luolassa yli tuhat vuotta kadottuaan viisivuotiaana, ja hänen uskotaan palaavan joskus tulevaisuudessa! Vaikka shiialaiset uskovat, että heidän Mähdinsä syntyi 868 j.a.a. (hänen äitinsä ollessa bysanttilainen prinsessa, joka tekeytyi orjaksi), eikä koskaan kuollut, siitä huolimatta Samarrassa on pyhäkkö hänelle hänen isänsä ja isoisänsä pyhäkköjen vieressä!

Shiialaisten imaamien, joista 'Ali ibn Abi Talibin (RAA) väitetään olevan ensimmäinen, katsotaan olevan erehtymättömiä. Lisäksi heitä pidetään enkeleitä ja lähettiläitä ylempinä. "Varmasti imaami nauttii jalosta ja korkeasta asemasta; luovasta kalifaatista, jonka hallintaan ja voimaan alistuvat kaikkien luotujen atomitkin[!] Meidän shiialaislahkomme olennainen opinkappale on, että imaameilla on asema, jota sen enempää enkelit (korkeimmassa taivaassa) kuin mitkään Jumalan valtuutetut lähettiläät eivät ole saavuttaneet." (Khomeini, äl-Hukuumät-ul-Islämijjä, s.52-53)

Är-rawääfidejä kutsutaan siten, koska he hylkäsivät myös Abu Bakrin ja 'Umarin (RAA) johtajuuden. Lisäksi heitä kutsutaan Hylkääjiksi, koska he hylkäsivät islamin uskonnon. Kuitenkin he teeskentelevät olevansa muslimeja yrittäessään tuhota islamia sisältäpäin.

Ja Allah tietää parhaiten.


Julkaistu perjantaina 1. muhärram-kuukautta 1428/19. tammikuuta 2007Imuroi tästä
Uskonnot ja lahkot